Mahukas kolmeosaline vitraaž valmis 30 aastat tagasi Sakala keskusesse riikliku kunstikonkursi võidutööna. Keskus aga lammutati 10 aastat tagasi ja krundi hoonestusõigus läks 55 aastaks toonase aktsiaseltsi Uus Sakala, praeguse Solarise keskuse kätte, vahendavad ERR Uudised.

Arhitekt Raine Karbi kavandatud Sakala keskus muinsuskaitse all ei olnud, kuid aktsiaselts Uus Sakala, muinsuskaitseamet ja Tallinna kultuuriväärtuste amet sõlmisid hea tahte kokkuleppe, et endise Sakala keskuse torni interjöörid, sealhulgas ka vitraažid tuleb osaliselt säilitada.

Vitraažikunstnik Rait Prääts meenutab, et kümme aastat tagasi tekitatigi absurdne situatsioon - tekitati funktsioonita ruum, kus hoiti vitraaže, aga keegi ei pääsenud neid vaatama.

Praegu on vitraažid eemaldatud ja tornis käivad remonttööd, et Solariselt ruume rentiv advokaadibüroo NOVE saaks sinna laieneda. Advokaadibüroo NOVE vandeadvokaat ja partner Kristjan Tamm kinnitas, et büroo võttis vitraaži autoriga eelmisel nädalal ühendust ning küsis luba osa vitraažist eemaldada, et päevavalgus sisse pääseks.

Eero Kangor, muinsuskaitsepeaspetsialist linnaplaneerimise ametist on seda meelt, et vitraažid tuleb täies mahus tagasi panna. Sellisel juhul võib aga rentnik ruumist loobuda ning vitraažid jääksid taas mausoleumi situatsiooni, kus keegi neid ei näe.