1980-ndatel valminud Sakala keskus on igapäevase kasutamise tarbeks tänaseks amortiseerunud. Lisaks tuleohutuse ning muude tehniliste küsimustega seotud probleemidele ei võimalda olemasolevad kandekonstruktsioonid ehitusekspertiisi hinnangul ka hoone põhjalikumat ümberehitust.

Algselt kompartei kongresside toimumispaigaks mõeldud Sakala keskus on viimasel ajal olnud ka märkimisväärselt vähe kasutusel. “Tänast kultuurikeskkonda arvestades on hoone funktsionaalsus nullilähedane ning kogu maja on juba aastaid tugevas alakasutuses,” selgitas AS Uus Sakala juhatuse esimees Ilmar Kompus.

2005. aasta jooksul toimus Sakala keskuses vaid 12 üritust, neist üksnes kuuel korral kasutati ka suurt saali, teatas Kompus Delfile.

Riigile kuuluva AS Sakala Keskus juhatuse esimees Kalle Sepp nõustus, et hoone seisukord ei ole täna kõige parem. “Olen Uus Sakala poolt tellitud ekspertiisi tulemustega kursis ning mõistan nende otsust praeguses olukorras suurürituste korraldamine lõpetada,” ütles Sepp. Hoone kohati lausa ohtlikule tehnilisele seisundile viitas ka kultuuriminister Raivo Palmaru oma eelmise aasta lõpus Tallinna abilinnapeale Kalev Kallole saadetud kirjas.

Kompuse hinnangul on tänase Sakala keskuse potentsiaali ja head asukohta arvestades olukord kahetsusväärne. “Sellise kompleksi majandamine nii väheste ürituste tarbeks on ilmselgelt ebamajanduslik käitumine,” lisas Kompus.

Kompuse sõnul tuleks Sakala keskuse kiireks taasavamiseks külastajatele teha suuri investeeringuid praeguse hoone kaasajastamisesse. “Sakala keskuse hoonesse ei ole täna mõistlik teha sadu tuhandeid või ka mõne miljoni neelavat ajutist investeeringut,” nentis ta ning lisas, et tosin üritust aastas ei tooks sellist rahapaigutust tagasi ka viiekümne aastaga.

Kompuse sõnul näeb keskuse ümberehitamise projekt ette hoone rekonstrueerimise. Sakala keskusesse rajatakse kultuuri-, konverentsi- ja vaba aja keskus koos 1800-kohalise multifunktsionaalse saali, kobarkino, kunstigalerii, terviseklubi, kohvikute ja palju muuga. Samuti kolivad uude Sakala keskusesse Eesti Filmi Sihtasutus ja Tallinnfilm. “Nii saab see maja täiesti uue hingamise ning inimestel on põhjust sealt igal ajal läbi astuda,” märkis Kompus.