Viimati kärpis valitsus poole aasta pealt ajateenijate arvu mullu augustis, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tänavune teenistussevõtt väheneb 406 kaitseväelase võrra.

“Ajateenijate arv väheneb meil seetõttu, et nad oleksid meil kõik Pärnusse kenasti ära pakitud,” ütles kaitseministeeriumi avalike suhete juht Madis Mikko ja viitas Pärnu sündmustele, kus mullu keset talve korraldati pikaaegseid välilaagreid, sest väidetavalt ei jätkunud väeosas voodikohti. “See ei tulene sellest, et praegu hakatakse vähendama ajateenijate arvu ja üle minema professionaalsele sõjaväele.”

Seletuskiri aga kinnitab, et ajateenijate arvu vähendamine “on seotud muudatustega kaitsejõudude operatiivstruktuuri suuruses” ja põhjendab seda kaitsejõudude arengukavas aastani 2010 esitatud juhistega. Arengukava ise sisaldab plaane ajavahemikuks 2005–2010.

Ühtlasi viitab seletuskiri suurtükiväegrupi väljaõppeplaanide muutusele, kinnitades, et suurtükiväelaste ettevalmistus lükkub edasi järgmisse aastasse. Küsimus on selles, et aprillis Tapa suurtükiväegruppi jõudnud Saksa haubitsad tõrguvad ja väljaõpet nendega läbi viia ei saa.

Sadade ajateenijate kutsumatajätmise põhjendused on samasugused kui mullu augustis, mil aasta keskel otsustati koju jätta rohkem kui kümnendik teenima plaanitud noortest. Pikaajaliste majutusprobleemidega Pärnu väeosas on veebruarist alates käimas 8 miljoni kroonised ehitustööd, kuid nüüd tekitab segadust see, et märtsikuine kaitsejõudude arengukava määras Pärnu pataljoni laialisaatmisele juba pooleteise aasta pärast.