„Päevas käib telgis umbes 150-200 inimest,” ütleb SL Õhtulehele Gabor Toth Ungarist, kes on organisatsiooniga seotud juba kuus aastat.

Saku Suurhalli ette jäädakse veel nädalaks, siis on plaanis telgiga kesklinna kolida, sest Õismäe veer on liiga kõrvaline koht. Gabori sõnul on linnavõimudaga läbirääkimised käimas, et kesklinna telgi püstitamise luba saada.

„Meie missioon on inimesi aidata. Räägime inimestele saientoloogia vahenditest, mis aitavad neil lahendada näiteks abielu-, karjääri- või narkootikumiprobleeme,” sõnab Nataliya. „Tutvustame saientoloogia vahendeid, kuid me ei propageeri saientoloogiat kui religiooni. Kasutame ainult selle õpetuse instruktsioone, mis tõesti inimesi aitavad.”

Saientoloogia alus on USA ulmekirjaniku Ron Hubbardi 1950. aastal valminud teos „Dianeetika”, mille olemust selgitab telgist saadud Vahitorni laadse kujundusega pamflett „Saientoloogia”.

Inimene on Hubbardi teooria järgi hingestatud olend, kelle probleemid tulenevad nn. reaktsioonilisest mälust. Sinna salvestuvad kõik negatiivsed mälupildid. Minevikutraumad tekitavad inimestes negatiivseid energiaid, mida nimetatakse engramiteks — need võtavad kontrolli inimese keha ja vaimu üle, põhjustades füüsilisi ja psüühilisi haigusi.

Saientoloogia aitab engramitest vabaneda. Usu keskne praktika on nn. auditeerimisprotsess, kus inimesel aidatakse avastada probleeme tekitavaid mõtteid, kuid konkreetse lahenduseni peab inimene siiski ise jõudma. Probleemi tuvastamine käib Hubbardi leiutise, elektropsühhomeetri ehk e-meetri abil — see on masin, mille praktilist kasutust sai uurida ka Tallinna püstitatud telgis.

E-meeter koosneb kahest metallsilindrist ja seieriga skaalast. Inimene võtab silindrid kätte ja mõtleb probleemile, mis teda häirib. Agregaadist lastakse läbi üliväike elektriimpulss ja seier näitab stressitaset, mis probleemile mõeldes tekib.

Saientoloogia süvareligioon läheb veelgi kaugemale — pamfleti viimastel lehtedel ilutseb tabel eri tasanditest, mille läbimine viib lõpuks täieliku vabaduseni. Puhastunust täieliku vabanemise saavutamiseni on veel 15 tasandit. Alles järjest kõrgemale jõudes pühendatakse inimesed saientoloogia tõelistesse saladustesse.

Internetientsüklopeedia Wikipedia kirjeldab, et kõrgematele tasemetele jõudnud saientoloogidele tutvustatakse legendi 75 miljonit aastat tagasi kurja jumala Xenu poolt kosmoselennukitega Maale lähetatud vaimsetest olenditest teetanitest, kes Maal vulkaanidesse peideti ja siis vesinikpommidega õhku lasti. Nende olendite osakestest olevat saanud inimeste kehades elutsevad kehateetanid, kelle negatiivsest energiast saientoloogia vabaneda aitab.

Maailma pressis on saientoloogiat nimetatud aga ohtlikuks kultuseks ning selle Hollywoodi esipropageerija Tom Cruise on sattunud suure kriitikatule alla. Cruise ei jäta peaaegu üheski avalikus intervjuus mainimata saientoloogia plusse ega seda, kuidas religioon aitab inimesi päästa ohtlikust pseudoteadusest — psühholoogiast.