Tänavu 21. aprillil allkirjastatud käskkirja kohaselt tunnistati kõlbmatuks, kanti PPA bilansist maha ning saadeti utiliseerimisele Vaidloo saarel asunud tuulegeneraator Pitch Wind HCS 30 ja Naissaarel asunud tuulegeneraator koos mastiga. Käskkirja kohaselt olid nimetatud generaatorid soetatud vastavalt 2006. ja 2007. aastal ning nende eest käis riik toona välja vastavalt 167 047,54 ja 173 172,70 eurot.

Politsei ja-piirivalveameti peadirektori ülesandeid varade alal täitva Tauno Tuisu sõnul rajasid nad esimesed tuulepargid kolmele saarele mereseiresüsteemi loomise raames aastatel 2001-2006 ning diiselgeneraator jäi reservtoiteks.

"Praeguseks on tuulegeneraatorid koos tarkvaralahendusega täielikult amortiseerunud ja nende remontimine ei ole uute lahenduste kontekstis enam majanduslikult otstarbekas ega ka võimalik. Remondiks vajalike komponentide tootmine on lõpetatud ning ettevõte, mis toetas PPA-d vajalike lahenduste, varuosade jms on oma tegevuse lõpetanud," ütles Tuisk Delfile.

PPA juht lisas, et mereseiresüsteemi tööshoidmiseks tuleb hetkel neil saartel kasutada diiselgeneraatoritega saadavat energiat.

"Mõistame, et see ei ole kõige keskkonnasõbralikum lahendus ja jätkame uute lahenduste otsimist, et leida töökindel ning säästlik viis mereseiresüsteemi komponentide töös hoidmiseks väikesaartel," ütles Tuisk.