"Teated võimalikuks rünnakust või jõu kasutamisest ei vasta tõele," ütles Venemaa saatkonna esindaja Interfaxile, vahendab BNS.

Saatkonna allika sõnul hakkasid kuuldused jõu kasutamisest levima ilmselt Nigeeria mereväe ametnike sõnade väärast tõlgendamisest.

Kurjategijad võtsid esmaspäeval Aafrikas Nigeeria rannikul pantvangi kuus Venemaalt pärit meremeest ja ning ühe Eesti kodakondsusega meremehe, teadaolevalt ei saanud ükski meremeestest röövi käigus vigastada.

Välisministeeriumi pressiesindaja sõnul teavitas laevafirma Bourbon teisipäeval välisministeeriumit, et ettevõttele kuuluva laeva Bourbon Liberty meeskonna seitse liiget, kelle hulgas on ka üks Eesti kodanik, on Nigeeria ranniku lähistel piraatide poolt röövitud. Kurjategijad tungisid laevale esmaspäeva ennelõunal kohaliku aja järgi kell 11.30. Kurjategijad viisid seitse meremeest laevalt minema, laeva ennast pantvangistajad ei kaaperdanud. Laev asus rünnaku ajal 40 meremiili kaugusel Nigeeria rannikulinnast Brassist.

"Välisministeerium tegeleb küsimusega koos teiste vastavate ametiasutustega ning on ühenduses Eesti kodaniku lähedastega ja laevafirma esindajatega," ütles pressiesindaja.

Venemaa saatkond Nigeerias kinnitas meremeeste röövimist. "Me kinnitame, et kuus Venemaa ja üks Eesti meremees on Nigeeria rannikuvetes röövitud. Ükski meremees rünnakus vigastada ei saanud," ütles Venemaa ajutine asjur Nigeerias Valeri Sapošnikov Interfaxile. Röövitud meremeeste asukoht on tema sõnul teadmata.

"Hoiame ühendust laeva omanikfirma ning Nigeeria julgeolekuteenistustega, et selgitada juhtunu üksikasju," lausus Sapošnikov.

AP andmetel võtsid relvastatud kurjategijad seitse inimest pantvangi Nigeri delta lähedal rannikuvetes. Pariisis tegutseva firma Bourbon SA teatel ründasid relvastatud kurjategijad laeva Bourbon Liberty 249 ja võtsid seitse inimest pantvangi. Laeva kurjategijad ei kaaperdanud. Üheksal alusel olnud meremehel õnnestus pantvangistajate käest pääseda. Ettevõtte teatel on laev koos põgenema pääsenud üheksa meremehega teel Nigeri deltas asuvasse Onne sadamasse.

Bourbon SA teatas oma avalduses, et ettevõte moodustas kohe pärast inimröövi kriisiüksuse, mis teeb endast kõik, et pantvangistatud meremehed võimalikult kiiresti vabastada.

Tegemist on piirkonnaga Nigeerias, mis on oluline naftatootmispiirkond. Laeva omanikfirma Bourbon SA teeb Nigeri deltas koostööd Prantsuse kütusefirmaga Total SA.

Röövitud meremehed töötavad laeval Bourbon Liberty 249, mis on puksiir- ja naftapuurtorni ankrutõstelaev. Luksemburgi lipu all sõitev Bourbon Liberty 249 on ehitatud 2011. aastal. Laev on 60 meetrit pikk ja 15 meetrit lai.