Saksa Sõjahaudade Hoolde Rahvaliidu (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) esindaja Thomas Schock saatis enda sõnul hiljuti Vene saatkonnale pöördumise, milles palus abi liidu käsutuses oleva kolme sõduri säilmete matmisel, kuid sai viisaka äraütlemise osaliseks, kirjutab Meie Maa.

Seda vaatamata sellele, et II maailmasõjas hukkunud Nõukogude mundrit kandnud sõjameeste ümbermatmisega peaks tegelema end NSVL õigusjärglaseks kuulutanud Vene Föderatsioon.

Thomas Schocki väitel vastas talle saatkonna konsul, kes tänas vastuskirjas VDK-d info eest, kuid igasugusest edasisest koostööst Saaremaal hukkunud sõdurite säilmete väärikasse kohta muldasängitamisel keelduti.

“Tegu võib olla poliitikaga ja riikidevaheliste suhetega, millesse meie ei sekku,” viitas Thomas Schock asjaolule, et Eesti ja Vene Föderatsiooni vahel ei ole sõjahaudade hooldamise lepingut sõlmitud.

Üks põhjus on näiteks see, et Eesti pool soovib Venemaalt ligipääsu teabele, mis kajastab Venemaale sunniviisiliselt viidud ja seal hukkunud Eesti vabariigi kodanike matmispaiku. Venemaa aga ei ole valmis kõiki hukkunuid sõjaohvriteks tunnistama.

Venemaa saatkonna pressiatašee Maksim Kozlov ütles Meie Maale, et saatkond pole vastavat pöördumist VDK- lt saanud. “Uurisin konsulaarosakonnast ja nemad polnud taolisest kirjast teadlikud,” väitis Maksim Kozlov. “Võibolla saadeti pöördumine peakonsulaati Narvas.”

Narva peakonsulaadist, mille üks saatkonna koduleheküljel toodud number ühendab helistaja mööblipoega, öeldi samuti, et nemad pole kirjast teadlikud.