Muinsuskaitseameti Viljandimaa vaneminspektor Anne Kivi ütles nördinult, et restaureerimis- ja remonditööde toetuste lepingud on juba sõlmitud. Tänavu oli maakonnale antud summa niigi paarisaja tuhande krooni võrra väiksem, kirjutab Sakala.

Muinsuskaitsjad rõhutavad, et avariitoetus on üks väheseid reaalseid abivahendeid mälestiste omanikele. Nood on riigiga sõlmitud lepinguga arvestanud ning kulutusi teinud.

Üks toetusesaajaid on alati olnud Viljandi lossivaremed ning riik on tänavugi sellele lubanud 300 000 krooni. Esimesed tööd peaksid algama mai lõpul. Viljandi linn on viimastel aastatel müüride konserveerimiseks omast rahakotist lisanud 200 000 krooni ning sama tehakse ka tänavu.

Linnavalitsuse muinsuskaitse peaspetsialist Monika Rauba lausus, et praegu on riigi lubatud toetuse saatus lahtine.

“Linnavalitsus sõlmis muinsuskaitseametiga varakult linnusemüüride avariikonserveerimise toetamise lepingu ning raha pidi laekuma aprilli algul,” kõneles Rauba. “Praegu ei ole me konserveerijaga lepingut sõlminud, sest me ei tea, millal ja milliste muinsuskaitseameti toetussummadega me arvestada võime.”

Tänavused toetused olid plaanitud veel näiteks Karksi linnuse müüride konserveerimiseks, Polli mõisa valitsejamaja varemete konserveerimiseks ning Abja mõisa aida katuse, Pilistvere kirikuaia kabeli ja Kolga-Jaani kalmistu kiviaia restaureerimiseks.