"Praegusele koalitsioonile on meedia ennustanud lagunemist iga väiksemagi tüli ja teravama väljaütlemise puhul. Ei möödu aastatki, kui vähemalt paaril korral ei spekuleerita valitsuskriisist, kuid midagi pole juhtunud - koalitsioon püsib," ütles Saarts Delfile.

Saartsi sõnul pole poliitikas nii, et iga väiksema solvumise või teravuse tõttu hakatakse valitsusliite lõhkuma, eriti juhul, kui alternatiivid pole kutsuvad.

"Mida on Reformierakonnal hetkel võita liidust Keskerakonnaga, mida juhib Edgar Savisaar? Kas on realistlik, et Keskerakond, IRL ja SDE teevad koos koalitsiooni Reformierakonna vastu? Miks peaksid SDE ja Keskerakond juba ette ära rikkuma oma häid väljavaateid 2015. aasta riigikogu valimistel? Kas me tõesti kujutame ette IRLi ja Keskerakonna tegemas vähemusvalitsust? Minu meelest pole see realistlik stsenaarium," sõnas Saarts.

Samas möönis politoloog, et IRLi edu valimistel mõjutab koalitsioonisisest kliimat ja muudab Reformierakonna ettevaatlikuks. "Kiusatus liiga kõrgelt lendavale konkurendile tema koht kätte näidata, on selles olukorras loomulik. Teravusi on selles võimuliidus vahetatud ennegi, kuid raske on kujutada ette valitsusliitu, kus poleks iial lahkarvamusi."

Seda, et Reformierakond sooviks ennast hoopis koos Keskerakonnaga näidata (Tartu koalitsioon), Saarts ei usu. "Keskerakond ja Reformierakond on ennegi mitmetes omavalitsustes valitsusliite teinud ja see pole seni viinud valitsusliidu moodustamiseni Toompeal".

"Milline on Reformierakonna õigustus teha Toompeal valitsusliit Keskerakonnaga? See tähendab oma sõnade söömist, et Reformierakond ei astu iial liitu Savisaare juhitud Keskerakonnaga. Samuti tähendaks see ukse näitamist partnerile, kes oli neil valimistel palju edukam ja valijate seas tunnustatum, kui hetkel Reformierakond. Sellist käiku ei anna avalikkusele kuidagi veenvalt põhjendada," lisas Saarts.

Valitsusjuht Andrus Ansip kritiseeris eilsel valitsuse pressikonverentsil kaht koalitsioonipartneri ministrit, kes pole Eerik-Niiles Krossi suhtes välja antud Interpoli vahistamisotsuse suhtes käitunud korrektselt ning on asja politiseerinud.

„Ega me riigi sees ei ole ka päris hästi ja korrektselt käitunud,“ sõnas Ansip, mõeldes siinkohal kaht valitsuse ministrit, kes Krossi juhtumi valguses kaitsma hakkasid. „Paraku oleme Eestis kah politiseerinud seda uurimist ja sisuliselt andnud riikliku kaitse ühele isikule, vähemalt avalikkuse silmis, kelle suhtes pole kõiki uurimistoiminguid läbi viidud."

Endine siseminister ja praegune riigikogu liige Marko Pomerants leiab, et ministrite valmisolek Eerik-Niiles Krossi aidata ei ole politiseeritud, küll aga olid seda mitmete opositsioonipoliitikute sõnavõtud pärast tagaotsimiskuulutuse ilmumist Interpoli kodulehele.

Eerik-Niiles Krossi sõnul lähtuvad tema kaitseks välja astunud IRLi ministrid Eesti õiguskaitseasutuste hinnangutest ning Venemaa testib tagaotsimiskuulutuse lisamisega Interpoli lehele Eesti poliitikute närve.