Kui EMORi analüütik Aivar Voog ei pea tõenäoliseks, et järgmised riigikogu valimised toovad võimule praeguse opositsiooni, siis Saartsi sõnul vasakpoolset valitsust välistada ei saa, vahendab ERR Uudised "Aktuaalsset kaamerat".

Lõppeval aastal on oma populaarsust jõuliselt kasvatanud Isamaa ja Res Publica Liit, samal ajal kui valitsuse juhtpartei Reformierakonna reiting langes eelmise aasta lõpu 22 protsendilt 19 juurde.

Kui mõlema valitsuserakonna populaarsus hakkab tugevalt langema ning on näha, et sellises seisus on riskantne riigikogu valimistele vastu minna, võib võimuliidus Saartsi hinnangul vangerdusi näha juba enne 2015. aastal toimuvaid riigikogu valimisi.

"Siin on mitmeid võimalusi - Reformi ja keski koalitsioon ning ei ole ka välistatud see variant, et IRL jätab Reformierakonna üksinda valitsema, mis oleks muidugi Reformierakonnale täielik katastroof," ütles Saarts.

Kahe opositsioonierakonna reiting on viimasel aastal olnud valitsusliidu omast kõrgem. Võimaliku vasakpöörde kohta pärast riigikogu valimisi ütleb Saarts, et demokraatlikus riigis on kõik võimalik ja seda välistada ei saa.

"Aga vaadates nagu siin varasemat Eesti ajalugu ja neid arenguid, siis ega ei ole ka välistatud teised erinevad kombinatsioonid, näiteks IRL ja sotsiaaldemokraadid või midagi muudki," sõnas politoloog.