"Mitte kõik ringhäälingunõukogu liikmed polnud teisipäeval seda meelt, et Saarna üldse teise vooru pääseks," ütles BNS-ile ringhäälingunõukogu aseesimees Peeter Kreitzberg.

Ta lisas, et mingil juhul pole praeguse ER-i peadirektori Saarna valituks saamine sajaprotsendiliselt otsustatud. Kreitzberg ei soovinud samas prognoosida, millised on Saarna põrumise võimalused.

Saarna peab Kreitzbergi sõnul enne otsuse langetamist ringhäälingunõukogule andma vastused veel reale küsimustele, sealhulgas ER-i tuleviku kohta ja Eesti Televisiooni (ETV) ja ER-i koostööst.

Keskerakonda kuuluv Kreitzberg kinnitas, et temal isiklikult pole Mart Laari esimese valitsuse pressiesindajana töötanud Saarna vastu midagi.

"Kui Saarna teise vooru läbib, võib konkursi õnnestunuks lugeda," ütles ta. Kui mitte, siis tuleb ringhäälingunõukogul uus konkurss ER-i juhatuse esimehe kohale välja kuulutada.

Saarna ise ütles BNS-ile, et praeguse tegevjuhina on tal arusaam ER-i tulevikust ja arengust olemas, viidates ER-i arengukavale. "Suhtun asja rahulikult," tähendas Saarna. Ta märkis, et on olemas ka isikud, kes võiks olla ER-i juhatuses, kuid nende nimede väljaütlemist pidas ta ennatlikuks.

ER-i juhatuse esimeheks kandideerisid peale Ain Saarna veel vabakutseline ajakirjanik Kert Kärner ja BBC monitooringu toimetaja, Keskerakonda kuuluv Tiina Tamman.

Ringhäälingunõukogu hääletas teisipäeva õhtul välja ka pool ETV juhatuse esimehe kohale kandideerijaist, seega pääsevad konkursi teise vooru viis ETV juhikandidaati.

Ringhäälingunõukogu esimehe Tiit Sinissaare sõnul selgus salajase hääletuse tulemusel, et ETV juhi kohale jäävad kandideerima ETV peadirektori kohusetäitja Tiina Kangro, ETV publitsistikasaadete produtsent Veiko Lõhmus, ökoloogiliste tehnoloogiate keskuse allüksuse kuraator Marek Strandberg, OÜ Internetiportaal juhataja Jüri Tallinn ja Ühispanga nõukogu endine esimees Aare Urm.

Kandidaatidel järgneb Sinissaare sõnul nüüd pikem töö väga põhjalikult nõukogu poolt ette valmistatud nimekirja järgi, milles esitatud teemade kohaselt esitavad nad oma seisukohad ETV ja Eesti Raadio hetkeolukorrast ja analüüsivad tulevikuversioone.

Kandidaadid peavad oma tööga valmis saama 12. juuniks, mille järel teeb nõukogu pika ja põhjaliku uurimistöö ja peab kandidaatidega põhjalikke vestlusi, mille tulemusel selgitatakse välja ETV ja Eesti raadio juhi nimed hiljemalt jaanipäevaks.

Ringhäälingunõukogu peab ETV ja Eesti Raadio juhatuse määrama hiljemalt 1. juuliks.