PRIA annab maaelanikele pindalatoetusi tingimusel, et heinamaad niidetakse. Maaomanikel aga, kel ei ole loomi, jääb niidetud hein lihtsalt seisma, kirjutab Meie Maa.

Kuigi tänavu oli hea heina-aasta, loobuvad maaelanikud aegamööda loomapidamisest, mistõttu jääb veelgi enam heina üle.

“Mul enam lambaid pole, nüüd on siin koplis heinahunnikud,” rääkis Salme valla Suurna küla elanik Laine Lõbus, kes arvas, et võib-olla tuleb hein talvel lihtsalt põlema panna.

Anne Tiitma, talunik samas külas, nentis, et heinaniitmine on kallis. “See pindalatoetuse raha läheb kõik sinna,” tõdes ta, et palju tulu PRIA toetus nende nõudmiste tõttu ei too. Samas nõustusid mõlemad, et maa on vaja korras hoida ja PRIA nõudmine on igati asjakohane.

“Ega ei kõlba, jah, tegemata jätta,” selgitas Lõbus. “Kuidas sa jätad tegemata, ta kasvab ju kõik võsasse. Ma pean ta ikka ära harima.”

PRIA otsetoetuste osakonna menetlusbüroo peaspetsialisti Ahto Tera sõnul aitab niitmine tagada liigirikkuse ja hoiab ära võsastumise. “Saaremaal on tõesti väga hea heina-aasta olnud ja neil ei ole seda heina eriti kuskile panna,” nentis ka Tera siinset olukorda.