Ekspertrühma kuuluvad keskkonna- ja põllumajandusministeeriumi, veterinaar- ja toiduameti, keskkonnainspektsiooni, Eesti maaülikooli ja kohaliku keskkonnateenistuse ning maavalitsuse esindajad, teatab keskkonnaaemet.

“Otsustasime ühiselt, et vähikatku leviku vältimiseks Põduste jõest teistesse veekogudesse tuleb keskkonnaministrile teha ettepanek keelustada tänavune vähipüük kogu Saaremaal,” teatas Delfile keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome.

“Kogu maakonnas püügi keelamine võimaldab paremini tagada järelevalvet selle üle, et vähikatkuga veekogust ei toimuks püügivahenditega katku kandmist teistesse veekogudesse.”

Vähihaiguse lokaliseerimiseks püütakse lähiajal tõkestada ka Põduste jõe ülesvoolul paiknevad veelahkmed, et takistada vee-elustiku ja koos sellega katku levikut Põduste jõest ja Laugi peakraavist teistesse jõgedesse.

“Keskkonnainspektsioon koostöös veterinaar- ja toiduametiga jätkab menetlust vähikatku tekkepõhjuste kindlakstegemiseks ning uuringuid haiguse leviku määramiseks,” märkis Soome.

Juhtumiga tegeleb ka Eesti maaülikooli kalakasvatuse osakond, kes aitab välja selgitada teiste riikide kogemusi vähikatku leviku tõkestamiseks ja haiguskollete likvideerimiseks.

Kõigil, kes märkavad Saare maakonna veekogudes (aga ka mujal) massiliselt surnud vähke, palutakse sellest teada anda keskkonnainspektsiooni infotelefonil 1313.

Ka palutakse inimestel Põduste jõest praegu vett mitte võtta ja samuti hoiduda seal kalastamast.