Linnuvaatleja Mati Martinson leidis esimese trihhomonoosi ohvri surnult Sõrves seina ääres toidulaua all maas 24. novembril. Trihhomonaadist ainurakne elab lindudel suuõõnes, kurgus ja söögitorus. Surnud viburloomadest moodustuvad söögitorus või neelus kollakad "pesad", mille tulemusena söögitoru viimaks ummistub. Linnul on nälg, ta üritab pidevalt süüa, kuid toit söögitorust alla ei mahu ja ta oksendab toidu uuesti välja. Enamasti kaasneb haigusega kõhulahtisus, linnu kehamass pidevalt langeb, kuni lind hukkub kurnatusest või lämbub, kirjutab Meie Maa.

Haige linnu tunneb ära sellest, et ta on passiivne, suled on puhevil, kuna tal on külm. Sageli on nokk toiduga määrdunud, kuna ilaeritus on suur. Lind raputab tihti pead, et kinnijäänud toitu kurgust kätte saada. Ila tõttu võib ka linnu pea olla märg. Kõhulahtisuse tõttu võib tagakeha olla määrdunud.

Trihhomonoos on kodulindudel, kanalistel ja tuvilistel levinud haigus, kuid looduses on see haigus hakanud levima vintlastel. Levikut soodustab lindude toitmine päevalilleseemnetega. "Sellega meelitab vintlased väikese ala peale kokku ja toidulaualt haige linnu poolt ilaga nakatatud või väljapudistatud toidu söömisega on haigus kerge levima," rääkis Martinson.

 Sealsamas kõrval toituvatele tihastele haigus külge ei hakka. Et haigus ei leviks, lõpetas Martinson rohevintide söötmise ära. "Tugevasti nakatunuid enam terveks ei ravi," ütles Martinson.

Kuigi algul kahtlustati trihhomonoosi Kuressaares ka tuvidel, siis Martinsoni hinnangul neil seda haigust ei paista olevat. Tehnika tänava korterelamu trepikoja ukse kõrvalt uimase tuvi avastanud Kari Reinfeldti sõnul oli lind apaatne ja kontaktivõimetu. "Plaksutamise ja jalaga trampimise peale ta absoluutselt ei reageerinud. Ainult silmad peas pilkusid ja ta kohendas asendit," lausus Reinfeldt, kes kahtlustas tuvil mingisugust haigust. "Terve lind inimest nii lähedale tavaliselt ei lase," lisas mees.

Ta teadis rääkida, et kuu tagasi kukkus Tallinna tänaval ühe maja katuselt mõne nädalaga alla paarkümmend tuvi. Mõni neist vedeleb siiani surnuna vihmaveerentslis. Reinfeldt tundis Tehnika tänavalt leitud tuvi pärast muret, kuna Viljandis avastati hiljuti lindude suremuse põhjusena viirushaigus.

Viljandis ärevust tekitanud tuvide suremise põhjuse selgitamiseks saatis kohalik veterinaarkeskus analüüsid Tartusse veterinaar- ja toidulaborisse, kust selgus, et tegemist on paramüksoviroosiga, kirjutas Sakala.

Ettevaatlikud peavad olema need maal elavad inimesed, kes kanu peavad, sest paramüksoviroosi võivad levitada kõik linnud, ka tihased ja leevikesed, kes ei pruugi ise haigeks jäädagi. Tuvisid murrab tõbi sellepärast, et nad on nõrgemad.

Saaremaa veterinaarkeskuse juhataja Toivo Jürissoni sõnul ei ole maakonnas viimasel ajal tuvidele analüüse tehtud. "Selles ei ole midagi katastroofilist, kui mõni lind viirushaigusesse sureb. Meil ei ole vajadust analüüse teha, sest tunnused on samasugused, mis Viljandis. Analüüside tegemine on kulukas ja riigil ei jätku selleks raha," ütles Jürisson.

Soovitus on loidudest ja haigetest lindudest eemale hoida. Kassid-koerad, inimesed ise oma jalgadega võivad seda haigust tuppa tassida. Lastel soovitatakse selliseid inimesi mitte kartvaid haigeid tuvisid mitte puutuda.