Valla keskkonna peaspetsialist Kairi Niit sõnas toona, et avaldusele oli kaasa pandud ka veeanalüüs ning sellest lähtudes on vee saastumise põhjustanud nõuetele mittevastav kanalisatsioon, kirjutab ajaleht Meie Maa.

Vallavanem Margus Mägi sõnul on suuremad lekkekohad eravalduses oleva pumbajaama kanalisatsioonitrassi lõpus. Vallavanema sõnul kuulub üks kinnistu seal ka vallale ning vald paneb kindlasti oma rahalise osa.

Mägi sõnul on inimesed probleemi üles võtnud, ootavad ilmselt ka valla abi, aga väga konkreetselt pole teemaga vallas siiani tegeldud. Keskkonnaspetsialist Kairi Niit on tänasest puhkusel, seega võib mingitest järgmistest sammudest rääkida alles kahe nädala möödudes.”

Eravalduses olev torustik tuleb valla ametniku sõnul niikuinii välja vahetada. Olukorra muudab pakilisemaks asjaolu, et sama pumbajaama vett kasutab ka Kaarma spordimaja ning kooli alguseni on jäänud vaid kolm nädalat. Vald ja vallaelanikud on otsustanud ühiselt probleemile lahenduse leida, kuid kiiret reostuse likvideerimist ei tasu ilmselt loota. “Torud olid roostes, mistõttu vesi on raua maitsega ja pruun,” kirjeldasid spordimaja ümbruse elanikud proovide kaaskirjas. Põhjuseks nõuetele mittevastavalt rajatud kanalisatsioon.

Kolibakter võib teadupärast põhjustada erinevaid kõhutõbesid. Kaarma külas elab ametlikel andmeil 64 inimest.