Nikolai Laanetu ütles, et vähkide surma põhjuseks võis olla sõnniku ja sealäga laotamine Põduste jõe kesk- ja ülemjooksu lähedal asuvatele rohumaadele, kust virts leostub läbi õhukese kamara põhjavette, kirjutab Oma Saar.

Laanetu märkis, et kuigi Norra labor on tuvastanud jõevähkide surma põhjuseks vähikatku, ei jaga ta seda seisukohta. “Vähikatku geneetilised markerid ei tarvitse olla ühesed, sama võivad näidata ka mitmed vetikseened,” lausus ekspert.

Laanetu seisukoht rajaneb valdavalt asjaolul, et Põduste jõe vähid hakkasid mingil põhjusel liikuma allavoolu kuni eluks kõlbmatu riimvee vastutulekuni, kus neid oli lausa massiliselt. “See näitab, et Põduste jõe ülemjooksu piirkonnas võisid keskkonnatingimused halveneda liigile kahjulike ühendite tõttu,” rääkis Laanetu, kelle sõnul jõekatk ei põhjusta vähkide migreerumist ja vähid surevad paikselt.

Laanetu sõnul meeldis talle keskkonnatöötaja Jaan Ärmuse idee viia sigalatest toru otse Põduste jõkke, kuna sellega päästame oluliselt rohkem Saaremaa loodust ja vähivarusid kui põhjavett solkides.

Keskkonnateenistuse jahinduse ja kalanduse peaspetsialist Jaan Ärmus ütles Oma Saarele, et pole mingit alust seada kahtluse alla Norra akrediteeritud labori tulemusi, mis kinnitasid jõekatku olemasolu Põduste jões. “Laanetu jutus võib iva sees olla, aga antud juhul ei olnud tegemist reostuse tagajärjel tekkinud vähikatku laadse suremisega, vaid ikkagi vähikatkuga,” tõdes Ärmus.