Kaks aastat tagasi tegi Saaremaa muinsuskaitse selts veeteede ametile taotluse Sääre tuletorni avamiseks turistidele, tänavu esitas samasuguse taotluse Kihelkonna vallavalitsus Vilsandi tuletorni kasutusele võtmiseks, kirjutab Saarte Hääl.

Veeteede ameti Saaremaa osakonna juhataja Jüri Kuuse sõnul on Torgu vallavalitsus juba aastate eest pöördunud selguse saamiseks Tallinna tehnikaülikooli teadlaste poole.

“Ilma treppe ja trepimademeid tugevdamata ei tule torni külastamine kõne allagi. Kui torni hakatakse massiliselt külastama, tekib vibratsioon. Nii võivad kergesti õnnetused juhtuda ja torn ise saab kannatada. Sääre tornis on käsipuu vaevalt meetri kõrgusel. Treppidel komistades võib inimene tahtmatult sooritada mitmekümnemeetrise vabalennu, mis reeglina lõpeb surmaga,” maalis Jüri Kuusk sünge pildi.

Vilsandi tuletorni osa trepiastmeid ja mademeid on aga täielikult läbi mädanenud. “Kõik tahaksid kohe hakata bisnist tegema. Mitte keegi ei taha midagi selle nimel teha, et ise sinna turvalisuse tagamiseks investeerida. Sellest aga peaksime alustama. Me ei saa kogu aeg tulekahju kustutada. Tornide avamisel peame me tulekahju ennetama. Selleks on vaja raha ja head tahet ka nende poolt, kes tahavad neid turismiatraktsioonidena avada,” toonitas Jüri Kuusk.