Saaremaa vallavalitsus andis ranged suunised koroonaviiruse leviku tõkestamiseks.

Koolide ja koolihoones tegutsevate lasteaiarühmade ning Kuressaare Ida-Niidu ja Tuulte Roosi lasteaia sulgemine otsustati 11. märtsi õhtul. Täna, 12. märtsi hommikul võeti vastu otsus sulgeda kuni pühapäeva, 15. märtsi õhtuni veel järgmised asutused:

Rahva- ja kultuurimajad, Kuressaare kultuurikeskus, Saare maakonna keskraamatukogu, Leisi ja Orissaare raamatukogu, avatud noortekeskused, huvi- ja spordikoolid, Kuressaare spordihoone, Orissaare spordihoone, Kärla spordihall ning Kuressaare päevakeskus. Vallavalitsus keelab ajutiselt ka hoolekandeasutuste külastamise. Samuti on soovituslik hoida ajutiselt suletuna Kuressaare Ametikool, Luce kool, TTÜ Meremajanduse keskus ja Kallemäe kool ning Kuressaare Teater ja Saaremaa Muuseum.

Saaremaa vallavanem Madis Kallas selgitas, et enamus lasteaedadest jääb praegu avatuks, kuid vallavalitsuse tungiv soovitus on lapsed võimalusel kodus hoida.

Samuti jäävad avatuks maaraamatukogud, kuid ära jäävad avalikud üritused. „Täna on koroonaviiruse leviku tõkestamise teemal toimunud mitmed koosolekud, kaasatud on Kuressaare haigla ja Terviseameti esindajad ning sisse on seatud staap,“ rääkis Kallas. „Toonitan, et vallavalitsuse otsused on vajalikud viiruse leviku tõkestamiseks ning ma väga loodan, et ranged piirangud kutsuvad üles olukorda konstruktiivselt lahendama, mitte ei külva paanikat,“ selgitas vallavanem.

Avatuks jäävad vallavalitsuse linnas asuvad hooned ning teenuskeskused, kuid vastavalt vajadusele ning kooskõlastatult struktuuriüksuste juhtidega võivad valla teenistujad töötada kodukontoris. Kutsume üles vallaelanikke võimalusel kasutama vallavalitsusega suhtlemiseks telefoni ja e-posti.

Täna allkirjastas vallavanem Madis Kallas käskkirja, mis jääb jõusse 12. aprillini ning sellega keelatakse vallavalitsuse ja hallatavate asutuste välislähetused ja õppereisid ning puhkusereisid riskipiirkondadesse. Rangelt soovituslik on lükata edasi kõigi vallavalitsuse ja hallatavate asutuste ürituste korraldamine.

Terviseameti Saaremaa esinduse vaneminspektor Inge Balin tõdes, et kuna praegu on niigi viirusteperiood, siis tasub oma tervist üleüldises mõttes nagunii jälgida. „Oluline on mitte minna paanikasse, oma tervist jälgida ning haigussümptomite esinemisel võtta ühendust perearstiga, kes annab edasised suunised,“ sõnas Balin, korrates ka üldlevinud soovitusi, et hoolikalt tuleb pesta käsi ja vältida rahvarohketes kohtades viibimist.

„Nende lähikontaktsed, kes on saanud positiivse diagnoosi, jäävad kodusesse karantiini – teised võivad vabalt edasi toimetada. Analüüs võetakse nendelt, kes on olnud nakatunuga lähikontaktis ja kellel ilmnevad sümptomid,“ märkis Balin.

Kuressaare haigla juhatuse liikme Märt Kõlli sõnul on praegu kehtestatud ambulatoorsete vastuvõttude kahepäevane piirang ja patsiente teavitatakse sellest personaalselt. Viirushaiguse tunnustega palub haigla tungivalt mitte pöörduda EMO-sse. Nakatunutega lähikontaktis olnud inimestega võtab Terviseamet otse ühendust.

Vallavalitsuse, Terviseameti Saaremaa esinduse ja Kuressaare haigla esindajad paluvad säilitada rahu, kuid ometi suhtuda viiruse leviku tõkestamise meetmetesse tõsiselt.