Tõnu Vaher märkis ERRi uudisteportaalile, et kui mõned aastad tagasi tahtsid Aafrika jooksjad kolme päeva jooksust osa võtma tulla, siis oli korraldajatel sest hea meel.

Vaheri sõnul ei mõeldud siis, et pole loogiline, et Aafrikast tahetakse väiksest külajooksust osa võtma tulla. “Teised hakkasid ütlema, et Tõnu, siin on mingid muud eesmärgid, ja siis me jäime teisi uskuma.“

Vaher nimetas võrdõiguslikkuse voliniku Mari-Liis Sepperi algatatud menetlust absurdseks. “Me ei ole sellise asja peale mõelnudki - mingit rassismi teha. See on minu jaoks üle mõistuse,“ sõnas ta.

Volinik Mari-Liis Sepper ütles, et võimalike diskrimineerimiste kohta ei saa ta sisulisi kommentaare anda enne, kui läbi kirjaliku menetluse on kujundatud õigluslik arvamus. Voliniku sõnul ei saa ta ka kinnitada ega ümber lükata, et tal selline avaldus menetluses on.

Sepper algatas Saaremaa kolme päeva jooksu korraldajate Tõnu Vaheri ja Helen Jürjo suhtes menetluse septembri lõpus, pannes neile süüks rassistlikke eelarvamusi ja diskrimineerimist.

Jooksu korraldajad kinnitavad, et lükkasid siia võistlema kippuvate Aafrika “jooksjate“ osalemispalved tagasi, kuna nende tegelik eesmärk oli saada sissesõiduluba Euroopa Liitu.

Eesti Evangeelse Luterliku kiriku (EELK) Saarte praostkonna praost Veiko Vihuri teatas täna, et nõuab soolise võrdõiguslikkuse voliniku Mari-Liis Sepperi ametist lahkumist, kuna volinik on oma volitusi kuritarvitanud ja kodanikke alandanud.