“Eks sahinaid ole igasuguseid ning nende tõlgendamine rohkem selline fantaasia vili,” nentis Aivar Sõrm vastuseks Meie Maa küsimusele tema võimaliku kandideerimise kohta. “Liiatigi on maavanema amet väga tõsine ja vastutusrikas, seotud inimeste kõrgendatud ootuste ning mõnevõrra piiratud võimalustega nende täitmiseks. Täna ei ole mul põhjust nende asjade peale mõelda. Kui kunagi järsku peaks tekkima, eks siis mõtleb edasi,” lisas ta.

Reedel ametist lahkunud Toomas Kasemaa asemel täidab maavanema töökohustusi ajutiselt maasekretär Jaan Leivategija. Kuigi Kasemaa võimalike järglastena on nimetatud nii Valjala vallavanemat Kaido Kaasikut kui Kuressaare Gümnaasiumi direktorit Toomas Takkist, on uue maavanema paikasaamist on pidurdanud kestev ebaselgus, kuidas võimuliidu osapooled Lääne-Eestis maavanemate kohad jaotavad.

Segadust on selles hetkel veel omajagu. Hiiumaal kangutavad omavalitsusjuhid kolmandat ametiaega paigas olevat reformierakondlast Hannes Maaselit. Mitme allika kinnitusel on tema koht vaja vabastada Rahvaliidu hüljanud ja Reformierakonda astunud Tarmo Männile. Hiiu omavalitsusliidu juht Jaanus Valk on kinnitanud, et omavalitsusjuhid pooldavad Männi saamist Hiiu maavanemaks, sest ta on tegusam kui Maasel. Tema sõnul on sellest Männiga räägitud, kes on ka oma nõusoleku andnud.

Vakantne on ka Lääne maavanema koht. Pärast sotside ridadesse kuuluva Neeme Suure valimist kevadel riigikogusse täidab Lääne maavanema kohuseid maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Merle Mäesalu. Paari nädala eest spekuleeris Postimees, et Lääne maavanemaks võivad saada kas Mänd või Maasel, kuid läänlased ise sellest mõttest vaimustuses pole. Reformierakonna Läänemaa piirkonna juht Lauri Luik märkis, et maakonda peaks juhtima “tubli Läänemaa inimene, kes on kohapeal tuntud.”

Sõrme kandideerimine Saare maavanema kohale on selle võrra erinev, et ta ei ole kuulunud ühtegi erakonda, mis peaks ta tegema vastuvõetavaks nii IRL-ile kui Reformierakonnale. “Olen olnud oma senises tegevuses lähtunud oma parimast arusaamisest ja kavatsen selliseks ka jääda,” kinnitas Sõrm ise.

Aivar Sõrm töötas maavalitsuses Eesti taasiseseisvumise algaastail 1990-te aastate alguses majandusnõunikuna, kus talle tehti pärast tollase maavanema Ants Tammlehe lahkumist samuti pakkumine asuda maavanema ametisse. Sõrm eelistas aga siirduda pangandusse, kus ta jõudis viimase 20 aasta jooksul töötada Kuressaares järjepidevalt sama kontori juhina, kuid mitme erineva panga lipu all.