Riigikogulaste kuluhüvitiste arvetest selgub, et keskerakondlasest saadik ja riigikogu juhatuse aseesimees Jüri Ratas kasutas tänavu 28. veebruaril, 11. juunil, 20. juunil ning 21. juulil firma Itella postiteenust. Selle teenuse eest esitas ta aga riigikogule hüvitamiseks arveid vastavalt summades 516,50 eurot, 656 eurot, 501,80 eurot ning 605,45 eurot. Seega on Ratas kasutanud maksumaksja rahast postiteenusele tänavu poole aastaga 2279,75 eurot.

Saadikult mõnevõrra üüratute postikulude kohta aru pärides vastas Ratas, et tegemist on valijatele saadetava aruandluse ja kirjadega ning Itella sellist teenust on ta juba aastaid kasutanud.

"Kuna pean väga oluliseks enda valimisringkonna inimestega suhtlemist ka valimistevahelisel ajal, olen juba aastaid kasutanud Itella postiteenust. Täpsemalt saadan regulaarselt Mustamäe ja Nõmme elanikele riigikogu tööd ja Eesti ühiskonnas arutusel olevaid küsimusi käsitlevaid kirju. Ühtlasi olen neis pöördumistes alati küsinud inimestel tagasisidet ja ettepanekuid, mida on ka väga palju laekunud," vastas Ratas Delfile.

Ratas lisas ka, et selles ringkonnas valituna on tal kohustus inimesi enda tegemistest teavitada ning nende huve saadikuna esindada. 

Keskerakond ja Jüri Ratas on aga ise aastaid süüdistanud teisi erakondi ja valitsust väikesepalgaliste kodanike represseerimises. Seega tekib loomulikult küsimus, et kas saadikutel ei oleks pigem rohkem võimalik kasutada e-riigi poolt pakutavaid võimalusi inimeste teavitamiseks. Nii ei kuluks ju kirjade saatmiseks ära summa, mis on suurem, kui paljude inimeste kuupalk.

"Eesti ja Tallinna inimestega suhtlemisel kasutan ma mitmeid erinevaid suhtluskanaleid. Nende seas otseloomulikult ka e-maili ja sotsiaalvõrgustikku Facebook. Paraku ei kasuta aga kaugeltki kõik inimesed igapäevaselt e-kanaleid ning seetõttu on jätkuvalt vajalik inimestega suhelda ka telefonitsi ja paberkandjal saadetud kirjade vahendusel. Saan ka ise regulaarselt erinevaid kirju ja vastuseid tavalise posti teel, olgugi et minu e-maili aadress on internetis kergesti leitav. Ka see näitab, et on arvestatav hulk inimesi, kes eelistab teisi suhtluskanaleid," vasta Ratas eelpool nimetatud küsimusele.

Märkimist väärib ka veel asjaolu, et Ratas on võrreldes teiste saadikutega ilmselt üks vähestest, kes kasutab aktiivselt kuluhüvitiste eest tõlketeenust. Nii on saadik tänavu kuue kuuga kasutanud kokku 842,90 euro eest tõlkebüroo teenuseid.

Ratase enda sõnul laseb ta tõlkida võõrkeeltest eesti keelde või eesti keelest võõrkeeltesse erinevaid artikleid, erialast kirjandust ja ka neidsamu kirju, mis ta postiteenust kasutades Mustamäe ning Nõmme inimestele saadab.

Tõe huvides tuleb ka märkida, et tegelikult kasutavad ka teised saadikud postiteenuseid. Näiteks on tänavu kuue kuuga kulutanud reformierakondlane Kalle Palling kuluhüvitistest side-ja postikuludele 656,03 eurot, demokraat Kalle Laanet 420,34 eurot, demokraat Rainer Vakra 635,80 eurot jne. Siiski ei ulatunud ühegi kahekümnest vaatluse all olnud saadiku postikuludest pooltki nii üüratuks, kui seda olid Ratase omad. Samuti ei ole kahekümnest saadikust tänavu veel keegi kasutanud kordagi tõlketeenust ning sellise teenuse kasutamist ei märganud siinkirjutaja saadikute puhul ka mullu mitte.

Seaduse kohaselt hüvitatakse riigikogu liikmele kuludokumentide alusel tööga seotud kulutused kuni 30 protsenti riigikogu liikme ametipalgast riigikogu juhatuse kehtestatud korras. Riigikogu juhatuse otsuse alusel kuuluvad riigikogu liikme tööga seotud kulutuste hulka nii side- ja postikulud kui ka tõlketeenuse kulud.