Riigikogu liikme staatuse seaduse eelnõu näeb ette, et riigikogu liikmele makstakse tööga seotud kulude hüvitamiseks iga kuu summa, mille suurus on 30% riigikogu liikme ametipalgast. Nimetatud hüvitis on maksuvaba ja erinevalt praegu kehtivast korrast ei pea hüvitise saamiseks esitama kuludokumente, teatas Maksumaksjate Liit.

Paljud maksumaksjad on arvamusel, et selline seadusesäte on vastuolus võrdse kohtlemise põhimõttega ja väljendab lugupidamatust maksumaksjate vastu. Rahvaesindajate suhtes peavad kehtima samasugused reeglid nagu kõikidele maksumaksjatele. Tulumaksuseaduse kohaselt ei ole võimalik teha maksuvabalt kulusid, mille kohta puudub raamatupidamise seaduse nõuetele vastav dokument.

Seoses sellega koostas Eesti Maksumaksjate Liit pöördumise riigikogu poole, milles tehakse ettepanek tagada kõikide maksumaksjate võrdne kohtlemine ning kas taastada dokumentide esitamise kohustus riigikogu liikmetele või vabastada ka teised maksumaksjad kuludokumentide esitamise kohustusest.

Pöördumise toetuseks on võimalik anda toetusallkirju EML veebilehel www.maksumaksjad.ee.

Allkirju saab anda ka EML kontoris aadressil Tallinn, Ahtri 6a (Admirali maja) B sissekäik 7. korrus.

Kindlasti on utoopia, et kõik peaksid saama 30% palgast maksuvabalt, aga mingites mõistlikes piirides võiks seda lubada ka tavalistele maksumaksjatele, ütles TV3 “Seitsmestele uudistele” Maksumaksjate Liidu juhatuse esimees Lasse Lehis.

Riigikogu saadiku staatuse seaduseelnõu praeguse versiooni kohaselt loobutakse riigikogu liikmete kuludokumentide nõudest ja lisatakse nende sissetulekule automaatselt 30% palgast, ehk üle 12 000 maksuvaba lisakrooni.