Rüütli märkis, et oluline on vältida olukordi, kus põhjendatud loosungite nime all kogunenud rahvaprotest suunatakse väheste märatsejate poolt vägivallatsemiseks, millega naeruvääristatakse rahumeelset meeleavaldust, teatas Rahvaliidu pressiesindaja.

Rahvaliidu hinnangul on Eesti valitsusel Lätis juhtunust ja sealsetest suundumustest õppida ning see on hoiatus ka Eestile.

„Eesti valitsuse algatused, nagu näiteks haridusreform, töölepingu seaduse, riigimetsa-, looduskaitse- ja keskkonna halduse reform ning pensionite kättetoimetamise korra muutmine, on osutunud kodanikeühendustele vastuvõetamatuks,” ütles Rüütli ja lisas, et ka avaliku arvamuse uuringud näitavad riigi võõrandumist rahvast.

„Eestis on vaja tugevdada kodanikeühenduste ja asjatundjate kaasatust riigi ja kohaliku tasandi otsuste ettevalmistamisel,” sõnas Rüütli.

Rüütli juhtis tähelepanu, et praegune valitsus ei ole vaatamata juhtivate kodanikeühenduste ettepanekule kinnitanud kaasamise head tava.

Rahvaliidu hinnangul põhineb Eesti riigikorraldus kodanike motiveeritud, teadlikul ja aktiivsel tegevusel poliitika kujundamises. Poliitika lähtekohaks peab olema inimene, kes on ühiskonnas täisväärtuslik osaline.

Samavõrd oluline panus avalike huvide kujundamisse, solidaarsusse ja partnerlusse lähtub kodanikuühiskonnast. Vabaühenduste kaudu on poliitika kujundamise protsessi kaasatud üksikisikud, erinevad huvirühmad ja lai avalikkus, leiavad rahvaliitlased.