Turu-uuringute AS-i veebruaris läbi viidud küsitlusest selgub, et kahe kuuga on jõudsalt oma toetuspinda kasvatanud europarlamendi saadik Toomas Hendrik Ilves, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui liita kokku vastajate kolm esimest eelistust, siis kosus Ilvese pooldajate hulk detsembriga võrreldes kuue protsendi võrra. Rüütli eelistajaid oli vabariigi aastapäeva eel aga viie protsendi võrra vähem kui läinud aasta lõpus.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar hoiab mitteametlike soosikute seas kolmandat kohta. Keskerakond haaras teisipäeval senises sumbunud presidendidebatis initsiatiivi, kutsudes Rüütlit üles võimalikult kiiresti avalikult teatama, kas ta on valmis kandideerima teiseks ametiajaks.

Kolmapäeval saavad peale Rahvaliidu Toompeal kokku ülejäänud viie parlamendierakonna juhid, et jätkata konsultatsioone ühise kandidaadi leidmiseks. Seppiku hinnangul võiks see inimene olla tsentristliku või vasakpoolse maailmavaatega.

Sotsiaaldemokraadist Ilves mängis Keskerakonna jaoks oma šansid maha hiljuti Eesti Ekspressis ilmunud artikliga. “Presidendikandidaadile, kes koostöö asemel õhutab vastu-olusid, ei saa meie oma hääli anda,” ütles Seppik. Ilvese kirjutis oli suunatud endiste tippkommunistide vastu.

Ilvese väitel tuleb uurida üksikasjalikult EKP tippude kunagist tegevust, kellest osa on asunud end reklaamima “iseseisvuse teostajatena”.

Rahvaliidu kandidaat Rüütel on andnud oma sammude asjus erinevaid vihjeid. “Rüütel teeb kandideerimisotsuse vaid siis, kui tal on selge võimalus saada tagasi valitud. Niisama nalja tegema ta ei lähe,” märkis üks anonüümsust palunud Rahvaliidu saadik.

Keskerakond on valmis Rüütlit teatud tingimustel toetama. Sellele osutab ka nende poolt seatud tingimus nn ühiskandidaadile: “Esmakordselt presidendiks kandideeriv inimene ei tohiks olla kuulunud kommunistliku partei nomenklatuuri.”

Ühe Toompea poliitmängudega kursis olija sõnul on Keskerakonna huvi olla algava kampaania kaalukeeleks. “Nad teevad kummardusi kahele poole. Rahvaliidule räägivad Rüütlist, paremerakondadele ütlevad, et tahavad, et presidendi valiks riigikogu. Neil on ükskõik, kes saab presidendiks, peaasi, et Savisaar oleks järgmine peaminister.”.