“Eesti rahvas tähistab tänast võidupüha, Võnnu lahingu 85. aastapäeva, esmakordselt NATO ja Euroopa Liidu täieõigusliku liikmena,” ütles Rüütel kolmapäeval Rakveres. Ta nentis, et paljude põlvkondade üks suuri eesmärke — tagada oma rahvale ja isamaale kindel tulevik ning turvatunne ka kiire üleilmastumise ajal on muutunud sellega reaalsemaks.

“Eesti on tänulik oma liitlastele Vabadussõjas. Ent liitlasi vajame ka tänapäeval, ja mitte ainult sellepärast, et Eesti riik on väike,” ütles president.

Presidendi sõnul koondub NATO kaudu Eesti selja taha alliansi kõigi liikmesriikide potentsiaal. “See annab meile julgeolekugarantii, millega võrreldavat ei leidu ajaloos ega tänases maailmas. Ühtlasi on Eestile auasi täita oma liitlaskohustusi ning panustada nii regiooni kui maailma turvalisusse,” ütles ta.

President kinnitas oma kõnes, et ajateenistus peab jääma osaks riigikaitsest.

Rüütel rõhutas Kaitseliidu erilist rolli nii sõjalise valmisoleku hoidmises, territoriaalkaitse korraldamises kui ka kaitsetahte kasvatamises.

“Kaitseliidu noorteorganisatsioonid Kodutütred ja Noored Kotkad on asendamatud isamaalises kasvatustöös,” ütles president ja lisas, et Kaitseliidu peamine jõud noorte hulgas on vabatahtlikkus, aatelisus ning juhtide isiklik eeskuju.

“Kasvatades noori patriootlikus vaimus, anname neile ühtlasi ülevaate riikluse alustest ja seda toetavatest ühisväärtustest. Nii valmistame ette tulevasi riigikaitsjaid, aga ennekõike oma riiki ja iseseisvust pühaks pidavaid kodanikke,” ütles Rüütel.