Ingrid Rüütel pälvis Eesti Ajalehtede Liidu täiskogult pressisõbra tiitli uudse käitumismalli loomise eest presidendi abikaasa suhtlemisel avalikkusega.

“Oleme harjunud, et Eesti presidendi abikaasa avalik suhtlemine pole märkimisväärne, Ingrid Rüütel on aga algatanud uue olukorra, mis saigi ajendiks tema valimisel pressisõbraks,” ütles ETAle Eesti Ajalehtede Liidu (EALLi) tegevjuht Tarmu Tammerk. “Ta oli selle aasta suurim üllataja ja uue trendi looja.”

Ingrid Rüütel on kaheksa aasta jooksul ka esimene naine, kes pälvis pressisõbra tiitli, lisas Tammerk.

Pressisõbra tiitlile kandideeris taas väga tugevalt ka aidsi ennetuskeskuse juhataja Nelli Kalikova, kes jäi ka eelmisel aastal teisele kohale.

Pressivaenlaseks kuulutatud peaminister Mart Laari puhul sai otsustavaks tema käitumisega seonduv suundumus. Nimelt suhtleb ta ajakirjandusega küll palju, kuid tema jutus on tihtipeale väga palju sõnu ja vähe mõtet, leidis EALLi täiskogu.

“Avalikkusel on raske tema intervjuust midagi välja noppida, mis aitaks olukorda selgitada, tema pikad vastused jätavad tihti tegelikult vastused andmata,” ütles Tammerk. “Selline suhtlemismaneer tekitab segadust ja ei aita kaasa selguse saamisel.”

Teiseks otsustavaks teguriks Mart Laari valimisel pressivaenlaseks sai fakt, et ta hoiab viimasel ajal kõrvale valitsuse pressikonverentsidelt, kus tavaliselt peaminister osales. “See on uus suundumus, mis sai määravaks tema valimisel ülekaalukalt pressivaenlaseks,” selgitas Tammerk.