Praegu piirduvad president Rüütlile pakutavad turvateenused maja signalisatsiooniga, kadunud on nii maja juures asunud turvaputka kui ka turvamehed. Samuti oli varem Rüütli käsutuses auto ja lisaks ka turvaauto koos ühe turvamehega, nüüd vastavalt siseministeeriumi ja presidendi kantselei vahel sõlmitud kokkuleppele enam turvaautot pole, selgitas Delfile president Rüütli nõunik Silja Hiietamm.

Nõuniku sõnul suhtub president Rüütel uude olukorda rahulikult ja mõistvalt hoolimata sellest, et muudatused on tema seniseid võimalusi natuke piiranud.

"President Rüütel sõidab palju ringi ja tal on palju konverentse, kohtumisi ja seminare, kus ta on lubanud osaleda, ning eks muudatused natuke piiravad tema võimalusi. Aga ta on sellega väga rahul, sest ta mõistab, et riigil on majanduslikult raske ja on täitsa selge, et ei jõuta enam tema jaoks turvamehi üleval pidada. Ta võtab seda otsust kui väga mõistlikku ja tal ei ole selles osas ühtegi pretensiooni," ütles Hiietamm.

Samas täpsustas ekspresidendi nõunik, et erinevalt mõnes meediakanalis mainitust, ei olnud turvateenuse kärpimine president Rüütli enda initsiatiiv, vaid tulenes eelmisel aastal tehtud muudatusest vabariigi presidendi ametihüvede seaduses.

Presidendi ametihüvede seaduse muudatuse kohaselt võib siseminister pärast presidendi ametivolituste lõppemist vajaduse korral määrata presidendi kantselei taotlusel ekspresidendile kaitse lähtuvalt politseiasutuse koostatud ohuhinnangust ning sellisel juhul kaitseb ekspresidenti vastav politseiasutus. Sarnane seadusemuudatus puudutas ka presidendi lese elukoha valvet.

Eelmise aasta juunis kirjutati ajakirjanduses, et kulusid kärpima asunud siseministeerium jättis president Rüütliga turvateenuste kärpimise läbi arutamata ning ekspresident sai uutest plaanidest alles ajalehe vahendusel teada.