Annetusest teatas president Moskvas õigeusklike rahvaste ühtsuse rahvusvahelise fondi preemiate kätteandmise pidulikul tseremoonial, vahendab EPL Online.

Tseremoonial peetud kõnes tänas Eesti riigipea laureaadina fondi kõrge autasu eest. “Eesti Vabariigi presidendina võtan seda kui tunnustusavaldust järgmisel kuul 87 aasta vanuseks saavale Eesti riigile — tunnustusavaldusena vana kiriku poolt, kes kannab aastatuhandete kristlikku traditsiooni. See traditsioon on mitmel viisil kasvatanud ja kujundanud meid kõiki,” kõneles Rüütel. “Muutunud maailmas on meie kõigi kohus hoida elu põhiväärtusi, meie ülesanne on viia elu edasi ja teha seda nii, et me ei unustaks tagasi vaadata.”

Pöördudes patriarh Aleksius II poole, viitas Rüütel tööle, mida tulevane Vene kirikupea tegi vaimulikuna ja metropoliidina Eestis. “Siia kuulub ka kirikute nõukogu asutamine, mis leidis aset Kuremäel Pühtitsa kloostris 16 aastat tagasi. Kirikute nõukogu on kujunenud erinevate kristlike mõteviiside ja traditsioonide foorumiks Eestis. Selle liikmeskonda ja oikumeenilisse tuumikusse kuuluvad eestlased, venelased, armeenlased, ukrainlased, soomlased ja teiste etniliste kogukondade esindajad Eestimaal,” rääkis Rüütel.

Stalini käsul hävitatud ja kümme aastat tagasi uuesti üles ehitatud Kristus Lunastaja pühakoja kirikukogude saalis toimunud tseremoonial esinesid laureaadid oma emakeeles. Enne laureaate kõnelesid patriarh Aleksius II ning fondi president, filosoofiadoktor Valeri Arkadievitš Aleksejev. Pärast tseremooniat toimus samas saalis pidulik kontsert.

Rüütel sai preemia “Väljapaistva tegevuse eest õigeusklike rahvaste ühtsuse tugevdamisel”. Preemia said 2004. aasta eest Eesti riigipea kõrval ka Bulgaaria patriarh ja Sofia metropoliit Maksim, Venemaa kaubandus- ja tööstuskoja president Jevgeni Primakov ning Jordaania õigeusklik ühing. Preemia asutati 2000. aastal, seda välja andev fond 1995. aastal patriarh Aleksius II õnnistusel.

Laupäeval osales Rüütel jumalateenistusel Moskva Kremli Uspenski katedraalis Venemaa metropoliidi imetegija pühaku Filippi päeva tähistamisel. Seejärel toimub patriarh Aleksius II vastuvõtt Rüütli auks Moskva patriarhaadi residentsis Peredelkinos. Hilisõhtul sõidab president Rüütel Moskvast Kiievisse, et osaleda pühapäeval Ukraina uue presidendi Viktor Juštšenko ametisse nimetamisel.

Riigipea jõuab Eestisse tagasi esmaspäeval.