Tegemist on esimese tõsise avaliku kriitikaga sügisel presidendiks valitud Rüütli aadressil.

Teravate väljaütlemiste poolest tuntud Vahtre sõnul kuulub riiklike autasude pälvijate hulka palju neid, kes on omal ajal kuulunud Eesti NSV koorekihti.

“Sellesse nimekirja kuulub palju neid, keda minu ajal kutsuti esimeseks Eestiks,” ütles Vahtre BNS-ile.

Vahtre sõnul on medalisaajate hulgas inimesi, kes samamoodi nagu Rüütelgi ei pälvinud aastaid riiklikku tunnustust.

Nimeliselt ei soovinud Vahtre siiski peale Riigivapi viienda klassi ordeni pälviva Tiit Made kedagi nimetada. “See on lihtsalt nii naeruväärne, et ma ei soovi seda isegi kommenteerida,” sõnas Vahtre.

Vahtre sõnul tekitab osale inimestele ordeni andmise otsus temas ebamugavust, kuid lisas, et Rüütli valik oli siiski ootuspärane.

Muuhulgas on ordenisaajate nimekirjas Rüütli endisi erakonnakaaslasi, Rahvaliidu juhtpoliitikud Villu Reiljan, Tiit Tammsaar ja Mai Treial, samuti Rüütli kantselei juht Tarmo Mänd. “Omad, ikka omad,” tähendas Lauri Vahtre.

Aimar Altosaare hinnangul on tegemist kallutatud nimekirjaga. “On väärikalt tunnustatud rahvaliitlasi ja sellega seotud organisatsioone,” rääkis Altosaar BNS-ile. “Tundub, et Rüütel autasustab enda kampaania meeskonda.”

Altosaare väitel on kahetsusväärne, et ametist lahkunud Lennart Meri algatatud ordenite jagamise traditsiooni on parteipoliitiliselt moonutatud. “Lisaks pole ordenisaajate hulgas kunagi nii kõrge olnud endiste kommunistide protsent,” tähendas Altosaar.

Ka isamaaliidu aseesimees Mart Nutt pidas üllatavaks, et riikliku autasu saajate hulgas on inimesi, kes aitasid Rüütlil saada presidendiks.

Rüütli esmaspäeval allkirjastatud otsuse kohaselt pälvivad Eesti vabariigi 84. aastapäeva puhul riikliku autasu 400 inimest kodu- ja välismaalt.

“Riigipea märgib oma otsuses, et seoses iseseisvuspäevaga tänab Eesti vabariik teadlasi, kultuuritegelasi, riigiametnikke, loodushoidjaid, eestluse ja järjepidevuse hoidjaid, vabadusvõitlejaid ja paljude eluvaldkondade esindajaid, kes oma tegevusega on kindlustanud Eesti omariiklust,” teatas presidendikantselei pressiesindaja BNS-ile.

Ta lisas, et Eesti eriline tänu kuulub neile Eesti Vabariigi Ülemnõukogu liikmetele, kes hääletasid 1991. aasta augustis Eesti taasiseseisvumise poolt, toonastele valitsuse liikmetele ja kohalike omavalitsuste taastajatele.