“President on täiesti terve,” tõrjub Rüütli avalike suhete nõunik Eero Raun kuulduse riigipead aastavahetusel tabanud palavikust. “Ja kogu ametiaja jooksul pole president ühtki päeva tervise pärast töölt eemal ega haiguslehel olnud.”

“Üldiselt on meil reegel, et (tervisest) teavitamine lähtub sellest, kas riigijuhil on ametikohustuste täitmine sel põhjusel häiritud või mitte. Näiteks kui inimene läheb operatsioonile või lamab haiglavoodis, on teatamine põhjendatud. Aga presidendi ja minu teada ka peaministri puhul pole sellist juhtumit olnud,” lisab Raun.

Nõuniku kinnitusel käib president tervist kontrollimas paar korda aastas.

President hoiab end vormis kehalise tööga ja korrapäraselt trenažööril rassides. Rüütel ei suitseta ning vägijooke tarvitab ainult pidulikel puhkudel.

Peaminister Juhan Partsi pressiesindaja Erki Peegel märgib, et avalikkus peab olema kindel, et riigijuhid suudavad igapäevaseid tööülesandeid täita.

Peaministri tervislik seisund on hea ning ta on füüsiliselt heas vormis. Selle kinnituseks on ka fakt, et peaministriks oleku aja jooksul pole ta haiguslehel olnud,” lisab peaministri pressiesindaja. Ta rõhutab ka Partsi spordilembust — peaminister on jalgpalliklubi FC Toompea liige ning mängib peale selle tennist.

“Loomulikult on riigijuhtide tervis väga oluline. Iseasi, kui palju sellest avalikkusele räägitakse,” ütleb välispoliitika asjatundja Tiit Made. “Viimane sõltub suuresti sellest, mis suunas riiki juhitakse. Nõukogude ajal hoiti riigijuhtide tervist saladuses. Terviseküsimus on suhteliselt intiimne ja sel teemal pole väga ilus rääkida. Pealegi on meil kombeks, et riigijuhtide tervisest ei kirjutata kaastundlikult, vaid ilkuv-pahatahtlikult,” märgib Made.