“Ma ei näe vajadust sellist spetsiifilist eraldi debatti välja lausa kuulutada ja seal siis hakata vaidlema,” ütles ta Kanal-2 uudistele. “Mõtteid vahetada saame ju igasugustes vormides.”

“President Arnold Rüütel tänab keskust teema tõstatamise eest ning peab samuti väga oluliseks sisulist arutelu Euroopa Liiduga ühinemise teemal erinevate gruppide hulgas, olgu selleks siis poliitikud, majandusteadlased või lihtsalt kodanikud,” ütles presidendi kantselei esindaja BNS-ile.

Ta lisas, et president peab sellise arutelu heaks näiteks akadeemik Endel Lippmaa ja professor Igor Gräzini väitlust presidendi akadeemilises nõukogus 13. juunil. “Selliseid arutelusid on rohkem vaja ning need võiksid toimuda suurema osaluse ning suurema avalikkusega,” vahendas kantselei esindaja Rüütli seisukohta.

Ta lisas, et omalt poolt tegeleb president euroteavitusega oma intervjuudes ja kohtumistel rahvaga.

UKVE ettepaneku tõrjus ka riigikogu esimees Ene Ergma, kelle sõnul on paari euroskeptikuga peetavast debatist olulisem tavainimestega kohtumine. “Tähtis on rääkida inimestega,” ütles ta teleuudistele. “Me ei ole rääkinud sellisel tasemel inimestega, kes ei tea Euroopa Liidust midagi, välja arvatud seda, mis on hirmutatud, et euronõuded tulevad, palgad on väiksed ja hinnad hüppavad ülesse.”

Euroskeptiline uurimiskeskus Vaba Euroopa esitas eelmisel nädalal presidendile, riigikogu esimehele Ene Ergmale ja peaminister Juhan Partsile üleskutse osaleda avalikul väitlusel Eesti Euroopa Liiduga ühinemise teemal.

UKVE direktor Martin Helme pakkus välja väitlusklubi reeglite järgi toimuva debati erapooletu vahekohtuniku juhtimisel.