Eesti linn Sinimäe oli raske Teise maailmasõja lahingu toimumispaik, kus 1944. aastal olid vastamisi Nõukogude sõdurid ja SS-i väed, kirjutab Russia Today. Kilomeetri kaugusel monumendist, mis meenutab Nõukogude sõdureid, kes seal surid, toimub Eesti Waffen-SS-i veteranide kokkutulek. See on üritus, mis on pälvinud laialdaselt kriitikat natsismi ülistamise eest, teatab Russia Today.

„Ma olin Waffen-SS-i endiste sõdurite assotsiatsiooni juht. Ma olin vabatahtlik. See on midagi, mille peale sa sel hetkel ei mõtle; hiljem mõtled sa, et tulistasid inimesi. Aga see on sõda. See on sõda,“ ütles endine SS-i võitleja Anton Powelli Russia Todayle.

Antoni kodumaal ja suuremas osas Euroopast on sellised tähistamised keelatud.

„Me ei saa teha Belgias seda, mida me saame teha siin,“ lisas Anton.

Eesti on Russia Today teatel aga hoopis teine jutt.

„Eestis on tavaline nimetada neid inimesi vabadusvõitlejateks. Me korraldame oma protestimeeleavaldusi samal päeval, kui nemad korraldavad seda üritust, et meenutada, kes nad on – et nad andsid truudusevande Hitlerile, et öelda neile, et nad ei vabastanud kunagi Eestit, paljud neist olid hoopis tegevad ja kõik neist on enam-vähem kaasosalised kuritegudes, mille pani toime natsi-Saksamaa,“ ütles Maksim Reva organisatsioonist Maailm Ilma Natsideta.

Viimastel aastatel on Eesti võimud muutnud üha keerulisemaks Sinimägedesse tulemise, et natside kogunemise vastu protesteerida, teatab Russia Today. Sel aastal vahistati piiril taas antifašistliku liikumise tegelased ja anti üle politseile.

„Mind peatati ja öeldi, et mul on riiki sisenemise keeld. Aga loomulikult ei taha nad ühtki teist arvamust peale nende eneste oma, mis on SS-i veteranide suhtes väga toetav,“ ütles Soome antifašistlik aktivist Johan Bäckman.

Paremäärmusluse tõus üle Euroopa tekitab üha kasvavat muret. Ultraparempoolsed parteid on kanda kinnitanud Austrias, Soomes ja Prantsusmaal. Paremäärmuslase Anders Behring Breiviki metsik tapatalgu Norras tegi selgeks, kui ohtlikud need vaated on, hoiatab Russia Today.