Rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo näeb pere- ja tööelu ühitamise ühe võimalusena päevase lastehoiu mitmesuguseid viise, sealhulgas lastetubasid töökohtades, kirjutab Postimees.

“Võiks olla päris normaalne, et töökohtades on lastetoad, kuhu vanemad võivad rahulikult oma väikelapse jätta,” selgitas Rummo ideed.

“Mina seda küll õigeks ei pea, et ettevõte peaks hakkama lastetuba pidama,” leidis tööandjate keskliidu juhatuse esimees Meelis Virkebau. “Selleks on teised professionaalid.”

Kuigi esialgsest mõttest on teostuseni pikk tee, loodab minister Rummo tööandjate-poolse huvi tekkimist. “Ega see nii väga uitmõte olnudki, lihtsalt üks ideedest, mille kallal edasi töötame,” rääkis Rummo. “Kõige olulisem on muuta tööandjate mentaliteeti.”

“Kui nad mõistavad, et see stabiliseerib töötajaskonda, et selline lastetuba pole takistuseks, vaid võimaldab emadel pärast sünnitamist kiiremini tööle naasta, peaks tekkima ka huvi kas või pilootprojektis kaasa lüüa,” arvas rahvastikuminister.

Rummo lubas, et uue aasta alguseks moodustatakse laiapõhjaline töörühm.

Tööandjate keskliidu infosekretär Kadri Seeder leidis, et lastetoad töökohas on mõeldavad keskustes, kus on vaid üks suurem tööandja, kelle juures enamik elanikest töötab.

“Tööandjal peab olema motivatsioon,” pakkus Seeder. “Kui lastetoa pidamine läheb erisoodustusmaksu alla, ei tule sellest midagi välja.”