Eesti näidete varal selgitab minister Rummo viise, kuidas valitsus saab oma tegevusega kaasa aidata mõistva keskkonna loomiseks kõigi ühiskonnas leiduvate rühmade suhtes, teatas BNS-ile välisministeeriumi pressiesindaja.

Minister avaldab lootust, et Holokaustis hukkunute mälestus õpetab meile vägivalla mõttetust.

“Usun inimkonda. Inimene on võimeline õppima mineviku õppetundidest ja tal on piiramatu soov areneda. Inimeseks olemine tähendab ka vastutust,” seisab Rummo sõnavõtu tekstis.

Mõistes Holokausti ühemõtteliselt hukka, leiab minister Rummo, et 60 aastat pärast Holokausti ametlikku lõppu, on meil endiselt põhjust juhtida avalikkuse tähelepanu vihkamise, sealhulgas antisemitismi teemale.

Kolmapäeval Berliinis alanud kahepäevasel Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) korraldatud antisemitismi konverentsil osalevad Eestist lisaks Rummole veel välisministeeriumi asekantsler Marina Kaljurand ning Eesti Juudi Kogukonna esinaine Cilja Laud.

Konverentsi eesmärk on selgitada, mil viisil saavad riiklikud struktuurid, valitsusvälised organisatsioonid, haridussüsteem ning meedia aidata kaasa usulisel või rahvuslikul pinnal esineva vihkamise vastu võitlemisele ja taoliste hoiakute tekkimise ärahoidmisele ühiskonnas.

Konverentsi avas Saksamaa president Johannes Rau. Plenaaristungi kõnelejate seas olid ka Soome erudiplomaat ja rahvusvahelise inimsusevastaste kuritegude uurimiskomisjoni eesistuja Max Jacobson ja Nobeli rahupreemia laureaat kirjanik Elie Wiesel.

Max Jacobson märkis oma sõnavõtus, et antisemitismi iseloom on muutunud, see on omandanud uued vormid ja seostub järjest rohkem islami fundamentaalse tiivaga.