Sotsiaaldemokraatidel on erakonna esimehe kohale vähemalt viis kandidaati, aga sisuliselt toimub valik selle vahel, kas toetada Jüri Pihli jätkamist või eelistada sotsiaaldemokraatide esimehe ja peaministrikandidaadina uut juhti, ütles Rumm Delfile.

"Seetõttu on selge, et pärast pikka üleriigilist esimehekandidaatide debatti võistlevad valimiste lõppvoorus Jüri Pihl ja tema tugevaim vastaskandidaat," sõnas Rumm. "Praeguse seisuga tundub, et vastaskandidaadina on kõige suurem toetus Sven Mikseril, aga ka kõigil teistel Pihli vastaskandidaatidel on võimalus ennast igas maakonnas näidata ja erakonnakaaslaste seas toetust suurendada."

"Seekordsed esimehe valimised on sotsiaaldemokraatide jaoks ajaloolised, sest kordagi varem pole sotsiaaldemokraatidel esimehe kohale sisulist konkurentsi olnud," tõdes Rumm.

Kuna iga vastaskandidaat toetub mõnede erakonna tütarorganisatsioonide või piirkondade toetusele, siis näitab juba kandidaatide suur arv, et rahulolematus Pihli tööga on suur, selgitas Rumm.

"Sellises olukorras on mõistlik viia esimehe valimised läbi pool aastat enne valimisi, sest võitku valimised Pihl, Mikser või keegi kolmas, on ainult värskelt erakonnakaaslastelt tugeva toetuse saanud esimehel võimalus taastada üksmeel ja viia erakond valimistel parema
valimistulemuseni kui 2007. aastal," rääkis ta.

16. oktoobril toimuval üldkogul valivad sotsiaaldemokraadid endale uue juhi, erakonna esimeheks kandideerivad Jüri Pihl, Sven Mikser, Indrek Saar, Marianne Mikko ja Heljo Pikhof.