2006. aasta riigieelarve seaduse seletuskirjas on omavalitsustele hariduskuludeks ette nähtud 2,468 miljardit krooni, tänavu oli selleks 2,378 miljardit, märkis Maimets.

Seega on Keskerakonna juhitud haridusministeeriumil plaanis õpetajate palgatõusuks lisada vaid neli protsenti. Eelmisel kahel aastal tõusis Res Publica juhtimise ajal vastav summa mõlemal aastal 12 protsenti, kokku veerandi võrra.

“On tore, et kõik lapsed saavad hariduseks eraldatud raha eest põhikoolis tasuta süüa, kellel saakski midagi selle vastu olla,” ütles Maimets. “Kui aga samas tõusevad õpetajate palgavahendid vaid 4 protsenti, mis jääb maha nii inflatsioonist kui 15-protsendilisest keskmisest riigieelarve tõusust, siis võib juhtuda, et kool muutub lõpuks rohkem toitlustus- kui haridusasutuseks,” lisas ta.

“Haridusminister on palgakasvuna esitlenud palga alammäärade kasvu 23 protsendi võrra. Kui palgaraha kasvab neli protsenti, siis ei saa ka keskmine palk sellest ligi kuus korda rohkem kasvada. See tähendab, et lisaraha saavad vaid need, kelle palk jääb allapoole plaanitavat miinimumi ja teised õpetajad ei saa paraku midagi,” selgitas Maimets.