Maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Rainer Laurits kommenteeris, et maksukorralduse seaduse järgi on maksusumma tahtliku tasumata või kinni pidamata jätmise korral maksusumma määramise aegumistähtaeg viis aastat.

Autorollo lõpetas oma tegevuse 2010. aasta kevadel ehk rohkem kui viis aastat tagasi. Seega on juba liiga hilja, et kellelegi ümbrikupalga maksmise eest arveid esitada.

Maksupettuse eest on võimalik karistada ka kriminaalkorras, aga ka selles osas ei ole enam midagi teha, sest ka võimalik maksukuritegu on tänaseks aegunud, kommenteeris Põhja ringkonnaprokuatuuri pressiesindaja Kaarel Kallas.

Sularaha lihtsalt kadus

Autorollost võeti sularaha välja 3,5 miljonit krooni ja probleemiks on, et raamatupidamisest ei selgu, kuhu see raha läks. Autorolloga seotud inimestelt on ka varem küsitud, kuhu sularaha läks, aga ümbrikupalgast pole nad varem rääkinud.

Näiteks rääkis Väino Pentus 2012. aastal Postimehele, et sularahas maksti näiteks autojuhtidele päevarahasid ja anti neile ka sularaha kaasa, et nad saaksid Euroopas maksta teemakse ja osta kütust.

Probleemiks selle jutu juures on, et sularahas päevarahade ja muude kulutuste tegemisel oleks pidanud vormistama kassa väljamineku orderid, kuhu oleks pandud kirja, kelle kätte ja milleks raha anti. Taoliste orderite tegematajätmine oleks tähendanud maksuametiga tüli norimist, kus firma jääks üsna kindlalt kaotajaks ja peaks karistuseks kopsakalt kukrut kergitama.

Autorollos aga taolisi sularaha väljamakse ordereid ei olnud, sularaha kadumist selgitati vaid paari laenulepinguga, mille kohta väidetavalt raha laenanud inimesed on öelnud, et nemad pole mingit raha laenanud.

Varem räägiti teist juttu

Ümbrikupalgast aastal 2012 veel juttu ei olnud. See on ka arusaadav, sest väidetavatest ümbrikupalga maksmise juhtumitest oli tollal möödas vähem kui viis aastat.

Rain Rosimannus andis Postimehele intervjuu, sest praeguseks on Autorollo pankrotti puudutavas tsiviilasjas kaks kohtuastet otsustanud, et tema koos abikaasa Keit Pentus-Rosimannusega osalesid Autorollo tühjaks kantimises. Lõpliku otsuse peab selles asjas tegema riigikohus, mis otsustas detsembri alguses asja menetlusse võtta.

Rosimannus selgitas intevjuu andmise aega Postimehes just sellega, et riigikohus on menetlusse võtmise otsuse ära teinud. Kas tema intervjuu ja seal räägitud jutu ajastust mõjutas võimalike kuritegude aegumine, ta Delfile kommenteerida ei soovinud.

Rosimannuse jutust selgub, et majanduskriisi ajal jäid osad Autorollo kliendid võlgu ja kui Väino Pentus läks sel teemal läbi rääkima, tehti talle lihtne pakkumine - Autorollo arved makstakse prioriteetselt ja kiiremini, aga 10 protsenti tuleb sulas tagasi tuua.

Sellest aastast kehtima hakanud karistusseadustikus on kriminaliseeritud ka altkäemaksu andmine erasektoris. Autorollo tegutsemise ajal sellist seadusesätet veel ei olnud ja kui ka oleks olnud, oleks ka see kuritegu praeguseks aegunud.