Rootsit külastava riigikogu Estonia-uurimiskomisjoni aseesimees Evelyn Sepp rääkis “Aktuaalsele kaamerale”, et kohapeal toimunud vestluste põhjal ei saa välistada, et sarnane sõjavarustuse vedu jätkub senini ka tsiviilalustel, vahendab ETV 24.

“Üks täiesti uus asjaolu, mis paraku 2004. aastal ei jõudnud Rootsi TV4 eetrisse /…/ Rootsi korraldas toona ka allveelaevadega sõjatehnika vedu, transporditi miine, aga tehti seda Läänemere miinidest puhastamise sildi all. See lõik jäi toona telesaatest välja, kuid sellele juhtis tähelepanu (Rootsi tollane meretolli ülem) Lennart Henriksson ise,” rääkis Sepp. “Nii et me täna ei räägi mitte ainult kahest episoodist, mis toimusid Estonialt, vaid meil on kinnitus, et see oli palju süstemaatilisem tegevus,” ütles Sepp. “Samas on huvitav see, et minister Sahlin vältis hinnangu andmist tsiviilalusel sõjatehnika veole 1994. aastal.”

“On olnud juttu sellest, et Rootsi kaitsejõud ja toll on oma 1992. aastal sõlmitud kokkulepet (sõjavarustust vedavate autode kontrollist loobumisest) korduvalt pikendanud. Küll ei ole meile otseselt väidetud, et see toimiks tsiviilalustel. Ei saa välistada, et see toimub täna ka tsiviilalustel, aga /…/ see kahtlemata jääb riigikogu komisjoni mandaadist väljapoole,” ütles Sepp.

Tema kinnitusel tegi Rootsi pool samas ettepaneku parandada koostööd Eestiga ja käsitleda käimasolevat uurimist Eesti ja Rootsi ühise uurimisena, ning et riigikogu komisjoni töö lõpetamine oleks selles valguses “kummaline signaal”.