Rootsi uurijad on oma kontrollkäikudel avastanud, et mitmed välismaised parvlaevad on liigelnud veekindlad uksed avatuna. Sellest teatas Rootsi raadio Ekot-toimetus, vahendab Kauppalehti.

Rootsi seaduste kohaselt saavad laevad hoida veekindlad uksed avatuna vaid juhul, kui need on uuendatud. See tähendab, et on tarvis kaugjuhtimise abil kiiresti suletavaid uksi. Mitmetes Soome, Eesti, Leedu ja Poola päritolu laevades selliseid uksi aga ei ole. Ka riikide nõuded laevadele on erinevad.

Viimase ajani on Rootsi ametivõimud lubanud uksi lahti hoida muuhulgas kolmel Tallinkile kuuluval laeval, ühel Viking Line’i laeval ja ühel Poola firma laeval.

YLE Uudiste intervjueeritud Viking Line’i tehnilise juhi Tony Öhmani kinnitusel on firma saanud Soome laevanduskontrollilt eriloa.

“Rootslased usaldavad rohkem tehnikat, meie neid, kes uksi hooldavad,” ütles Tony Öhman YLE uudistele. Öhmani sõnul ei põhjusta avatud uksed reisijatele vähimatki ohtu.

YLE uudiste teatel tahab Rootsi meresõiduohutust kontrolliv amet paluda rahvusvahelisel merendusorganisatsioonil distsiplineerida teisi Läänemere-äärseid riike.