Selle käigus ehitatakse osast Estoniast makett ning laevahukk mängitakse ka arvutis uuesti läbi, kirjutab Postimees.

Et vaigistada parvlaeva Estonia huku uurimiseks loodud rahvusvahelise komisjoni pihta suunatud järjest kasvavat kriitikat, otsustas Rootsi valitsus eelmisel aastal tõe selgitamiseks kasutada kõige uuemaid teadussaavutusi ja taastada laevahukk. See tähendab seda, et rootslased ehitavad osast laevast maketi, kasutavad arvutisimulatsioone ja kõiki muid vahendeid, et taastada laevahukk nii elulähedaselt kui võimalik.

Laevahuku modelleerimine tehti tänavu jaanuaris ülesandeks kahele firmale, kes asusid selle kallal tööle teineteisest sõltumata ja kaasasid uurimisse omakorda partnereid.

Esimene neist, SSPA Sweden AB sai uurimistöödeks 13,5 miljonit krooni ja sakslaste HSVA konsortsium viis miljonit krooni.

Praeguseks tööd juba käivad ja SSPAga koostööd tegev Hollandi merendusinstituut Marin ehitab suuremõõtmelisi Estonia siseruumide makette, et nende abil uurida vee liikumist kajutites, tekkidel, treppidel ja masinaruumis.

Laeva käitumist merel erinevate lainete ja tuulte korral uurib sama instituut aga arvutisimulatsiooni abil.

Riigikogu Estonia relvaveo komisjoni juht Margus Leivo ütles, et rootslaste peamine eesmärk on siiski kinnitada ametliku laevahuku versiooni ehtsust, mitte seda ümber lükata.

Sama kinnitab ka fakt, et teisi laevahukuversioone, nagu pommi võimalust, modelleerimisel Karlssoni sõnul ei uurita.