“Kahjuks polnud saabunud istikud need, mis lubatud, ja ma olin algul isegi natuke ehmatanud,” lausus 3000 istikut ostnud Lääne-Virumaa Avanduse küla talunik Kalle Rand. Tema sõnul olid Rootsist toodud istikud tellitust ülekasvanumad ning nende istutamisega tuleb rohkem vaeva näha.

“Ülekasvanumad istikud tahavad saada ka rohkem niiskust, kuid loodan, et mingeid probleeme nende kasvatamisega ei teki,” ütles Rand.

Eesti Päevalehe andmeil jõudsid ülekasvanud istikute partiid Lääne-Virumaale, Tartu- ja Pärnumaale.

Lääne-Virumaa metsaspetsialist Ülle Visnapuu lausus, et mitu istikuid tellinud talunikku nurises, et said tellitud kuni nelja-aastaste istikute asemel hoopis viieaastaseid, mida peetakse ülekasvanuks ja nende istutamist töömahukamaks. Tema sõnul tuli vanemate kuuseistikute saamine paljudele talunikele küll halva üllatusena, kuid keegi nende ostmisest ei loobunud.

Pärnumaa keskkonnateenistuse asejuhataja kohusetäitja Ado Seimoja ütles, et ülekasvanud istikud ei lähe nii kergesti kasvama ja nendega on rohkem tüli.

Kuuseistikute Rootsist toomist vahendanud sihtasutuse Erametsakeskus juhataja Toomas Krevald ütles, et siiani Eestisse saabunud istikutepartiist ligi 150.000 osutusid tellitust vanemaks.

“Saatsime Rootsi ka märgukirja ja oleme valmis probleemide korral taimed ümber vahetama,” kinnitas Krevald. Tema sõnul on Rootsi istikute müük edenenud loodetust tunduvalt ladusamini.

Lähiajal peaks Rootsist saabuma veel 300.000 taime, siis saavad tellimused täidetud.

Harjumaa talunik Ilmar Heinleht avaldas imestust, miks oli vaja istikud tellida välismaalt. “Miks oli ühtäkki vaja leiutada, et Eestimaal ei saa enam metsa kasvatada,” sõnas ta. 2000 istikut ostnud Heinleht soetas nad enda sõnul prooviks, et vaadata, kuidas nad Eestis kasvanud kuuse kõrval kasvama hakkavad.

Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Andres Talijärv lausus, et istikute tellimise tingis asjaolu, et hoolimata nõudlusest, ei olnud Eestist puukoolide likvideerimise tõttu nii palju istikuid kusagilt võtta. “Ka maksis Rootsi riik poole taimede maksumusest kinni, nii et saime istikud odavalt,” ütles Talijärv.