Rootsi kaitsejõudude pressiülem Anders Hedgren kinnitas neljapäeval Rootsi ajakirjandusele, et Estoniat kasutati sõjatehnika veoks Eestist Rootsi. Rootsi kaitsejõudude ja tolliameti vahel kehtis salajane leping, mille kohaselt see materjal läbis Rootsi tolli ilma kontrolli ja kauba deklareerimiseta, vahendab Postimees Online.

Rootsi peaminister Göran Persson ütles neljapäeval, et sellise lepingu olemasolu on valitsusele uudiseks ja sellest “ei saa vaikides mööda minna”.

Göran Perssoni sõnul ei ole valitsusel siiski kavatsust uut Estonia huku põhjuste uurimist algatada, kuigi välisajakirjandus esialgu niimoodi teatas.

Salajase lepingu olemasolu tunnistas neljapäeval viimaks Rootsi Raadio uudisteprogrammile Sven Peter Olsson, kes oli 1994. aasta sügisel tolliameti luureülem.

Olsson keeldus avaldamast, kui ulatuslik sõjatehnika vedu Estonial toimus, sest kõnealune informatsiooni on salastatud. Ta lisas, et tollil ei ole mingeid andmeid selle kohta, nagu olnuks sõjatehnikat Estonia pardal laeva hukkumisel ööl 28. septembril 1994.

Valitsuse meedianõunik Erki Peegel teatas Delfile, et Eesti valitsusel ei ole praegu informatsiooni, mis tingiks Eesti-poolse initsiatiivi Rootsi valitsuse poole pöördumiseks. Ka ei näe valitsus hetkel vajadust algatada ise uut uurimist, sest laevahukuga seoses uusi asjaolusid ilmnenud ei ole.

Samas ütles meedianõunik, et Eesti valitsus on alati valmis tegema igakülgset koostööd Rootsi valitsusega, kui viimane peaks abi vajama Estoniaga seotud sõjatehnika veo uurimises.

„Juhul, kui Rootsis korraldatav uurimine, mille lõpptähtaeg on 21. jaanuaril 2005, toob välja uusi aspekte mis puudutavad ka Estonia hukku, on Eesti valitsus kogu sellealasest informatsioonist loomulikult väga huvitatud,” ütles Peegel.

Estonia läks põhja Läänemerel 1994. aasta 28. septembri öösel teel Tallinnast Stockholmi. Õnnetuses hukkus 852, laevalt pääses eluga 137 inimest.