„Ükski seadus karistatud juhtide nimede avaldamist ei nõua ning statistika näitab, et see pole ka ennetuse mõttes tulemust andnud — joobes juhtide arv on läbi aastate püsinud samal tasemel,“ ütles politseipeadirektori asetäitja Erki Nelis.

Seni avaldas politsei oma kodulehel joobes mootorsõidukit juhtinud isikute nimed viie päeva jooksul pärast karistuse määramist, lähtudes karistusregistri seadusest. Juriidilise analüüsi tulemusel leiti, et karistusregistri seadus ei saa olla nimede avaldamise aluseks, sest reguleerib vaid andmete kandmist karistusregistrisse. Samuti ei anna iseseisvat alust avaliku teabe seadus. Kuna alust andmete avaldamiseks ei ole, loobub politseiamet sellest koduleheküljel.

Politseiamet on joobes juhtide nimesid kodulehel avalikustanud alates 2003. aastast.

Õiguskantsler Allar Jõks on sellisel kujul avalikustamisele juhtinud politseiameti tähelepanu ja küsinud, kas joobes juhtide avalikustamine kodulehel on ikka korrektne. Põhjalik juriidiline analüüs näitas, et avalikustamine ei ole põhjendatud.

2003. peeti kinni 12 664 joobes juhti, korduvalt tabati mootorsõiduki roolist alkoholijoobes isikuid 2298 korral. 2004. aastal tabati esmakordselt alkoholijoobes roolist 13 026 juhti, korduvat sellist rikkumist registreeriti 3018 korral. 2005. aastal olid vastavad numbrid 12 406 ja 3494 ning tänavu kaheksa kuu jooksul on tuvastatud 8132 esmakordselt joobes autorooli istunut ning 2540 juhul oli seda tehtud korduvalt.