Õiguskomisjoni Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv esimees Ken-Marti Vaher rääkis Eesti Päevaleht Online’ile, et liikluskaristusi karmistavate muudatuste arutelul peeti komisjonis tuline diskussioon teemal, kas hakata taas avalikustama joobes juhtimise eest karistatud inimeste andmeid.

Vaheri sõnul avalikustas politseiamet joobes sõidukijuhtide nimesid alates 2003. aastast oma kodulehel, kuid tollane õiguskantsler Allar Jõks viitas, et andmete avalikustamiseks puudub seaduslik alus, ning amet lõpetas selle 2006. aasta sügisel. Praegu ühelgi veebilehel joobes juhtide andmeid ei avalikustata, kuid Vaheri sõnul võib neid kaudselt ehk avaliku teabe nõude korras siiski teada saada.

Vaheri sõnul konsulteeris komisjon sise- ja justiitsministeeriumiga ning leidis, et see teema tuleks uuesti põhjalikuma vaatluse alla võtta. Tema sõnul praegu andmete avalikustamise küsimust liikluskaristusi karmistavate muudatuste sekka ei arvata, vaid selleni loodetakse jõuda kevadel.

Vahel rääkis, et praegu lepiti kokku ministeeriumite kohustustes, et kevadel teemat laiemalt aluselt lähtudes arutada. Andmete avalikustamine on tema sõnul oluline selleks, et ennetada joobes juhtide edasisi rikkumisi.

Teemat arutledes tuleb muu hulgas leida ka vastus õiguskantsleri küsimusele, ega joobes juhtimise eest karistatud inimeste andmete avalikustamine ei riiva kolmandate isikute põhiseaduslikke õigusi.

Näiteks kui pereisa on vahele jäänud ja tema andmed avalikustatud, siis tekib küsimus, ega see ei riiva teiste pereliikmete õigusi. Vastuargumendina saab aga Vaheri sõnul tuua küsimuse, kas on kaitstud tuhandete teiste Eesti inimeste õigused, kui tavasõiduki, ühistranspordi või koolibussi roolis istub inimene, kel on kalduvus enne seda napsi võtta, ning peab seda normaalseks.

Küsimus on Vaheri sõnul ka selles, mil määral andmeid avalikustada ehk kus seda teha.