„Igal Eestis viibival inimesel on õigus saada vajadusel vältimatut abi,“ ütles minister Taavi Rõivas. „Vältimatu abi on mõeldud neile, kelle tervisemure vajab arsti kiiret tähelepanu ja tegutsemist. Sellise abi eest on haiglal õigus patsiendilt võtta maksimaalselt 5-eurost visiiditasu ehk üle selle EMO visiidi eest küsida ei saa,“ lisas ta. „Samas ei välista see haigla võimalust pakkuda patsiendile tasulist eriarsti aega või soovitada tal pöörduda oma perearsti poole juhul, kui EMO arsti hinnangul vältimatut abi vaja ei ole. Tänasel kohtumisel rääkisime, et haigla erakorralise meditsiini osakonda külastab palju ka selliseid inimesi, kelle tervisemuret saaks lahendada perearst. Nii on EMO järjekorrad kasvanud väga pikaks ka neile, kes tõesti kiiret abi vajaksid,“ lisas minister.

Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse esimehe Tõnis Alliku sõnul soovib haigla kindlustada, et EMOs läheks arstide tähelepanu maksimaalselt just kiiret abi vajavatele patsientidele. „Pakume välja lahenduse, et ka edaspidi hindab EMOsse pöördujat kõigepealt triaaži-õde ja seejärel vaatab patsiendi üle arst. Kui arst leiab, et tegemist ei ole vältimatut abi või kohest sekkumist vajava juhtumiga, siis soovitatakse tal pöörduda kas oma perearsti poole või pakutakse talle tasulist eriarsti vastuvõtu võimalust. Seejärel saab patsient valida, kas läheb tasuta oma perearsti vastuvõtule või valib tasulise eriarsti visiidi. Ka praegune ravikindlustuse seadus näeb ette, et kui inimesel ei ole eriarsti juurde pöördumiseks perearsti saatekirja, siis tuleb tal eriarsti külastusega kaasnevad kulud täies mahus ise kinni maksta,“ ütles Allik.

Allik lisas, et kui vaadata PERHi erakorralise meditsiini osakonda pöördujate statistikat, siis on väga palju näiteks selliseid EMOsse pöördumisi, kus mureks on nohu või muud kõrva-nina-kurguhaigused sh nt kõrvavaik. „Need on sellised näited terviseprobleemidest, kus abi saaks valdavalt väga edukalt perearsti juurest. EMOs tekitavad aga sellised pöördumised suure koormuse just kõrva-nina-kurguarstile, mistõttu olemegi kaalunud selle eriala puhul tasulise eriarsti vastuvõtu võimaluse pakkumist,“ lisas ta.

Sotsiaalministeerium soovib kõigile inimestele meelde tuletada, et tervist puudutavates küsimustes aitab ka üleriigiline perearsti nõuandetelefon 1220, millele saab helistada ööpäevaringselt.