Järgmisel kolmapäeval kogunevad Brüsselis taas Euroopa Liidu riigi- ja valitsusjuhid. Seekord eesmärgiga täita konkreetsete nimedega kaks veel vaba olevat EL-i tippjuhtkonna ametikohta.

EL-i liidritel tuleb leida inimesed nii Ülemkogu presidendi kohale, kust peale viieaastast tegevust lahkub Herman van Rompuy, kui ka Euroopa Komisjoni esimese asepresidendi ehk EL-i välispoliitika kõrge esindaja kohale, mida peab praegu Catherine Ashton.

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna Delfile ja Eesti Päevalehele, et Eesti sooviks kindlasti ühel neist kohtadest näha Ida-Euroopat tundvat inimest.

Neljast EL-i tippametikohast on tänaseks juba täidetud kaks. Esiteks nimetasid riigi- ja valitsusjuhid juunis toimunud ülemkogul Euroopa Komisjoni presidendi kandidaadiks endise Luksemburgi peaministri Jean-Claude Junckeri.

Järgmiseks valisid Euroopa Parlamendi uued saadikud end juhtima tagasi sakslasest Martin Schulzi.

„Eesti huviks on, et ühel [veel vaba oleval] tippameti kohal oleks inimene, kes tunneks Ida-Euroopa julgeolekut meiega sarnaselt,“ rääkis Rõivas täna peale kohtumist Prantsusmaa presidendi Francois Hollande’iga. Samas tunnistas ta, et lõplikke kokkuleppeid ja kinnitusi selle soovi täitmisest veel pole.

„Kandidaatide selgitamisel on suur roll nii Herman van Rompuyl kui ka Euroopa Komisjoni presidendi kandidaadiks esitatud Jean-Claude Junckeril,“ rääkis Rõivas. „ Mul on veel sel nädalal plaanis pidada nendega sel teemal telefonivestlusi,“ lisas ta.

Lisaks vahetavad peaministri sõnul EL-i valitsusjuhid sel teemal omavahel tihedalt sõnumeid.