"Teid ootasid pikisilmi tagasi teie armsad pereliikmed, aga teid ootas koju ka terve eesti rahvas. Tere tulemast koju! Eesti lipp on Afganistanist tagasi," ütles peaminister Taavi Rõivas.

Peaminister avaldas kogu valitsuse nimel kaitseväelastele lugupidamist vapruse ja vastupidavuse eest.

"Teie ees seistes avaldan ühtlasi austust kõigile eelmiste kontingentide kaitseväelastele, teie kolleegidele, kellest üheksa pidid paraku jätma oma elu," rääkis Rõivas.

Rõivas ütles, et viimasel kontingendil oli au panna väärikas punkt Eesti osalemisele ISAFi missioonis, mis kestis kokku enam kui 11 aastat. Peaminister meenutas, et Eesti alustas toona ühest kuueliikmelisest demineerimismissioonist, millest lõpuks kasvas enam kui 150 meheline alaline kontingent.

Peaministri sõnul on partnerid Afganistanis tunnustanud Eesti kaitseväelasi ning öelnud, et eestlased olid missioonil alati oma ülesannete kõrgusel, tihti kõrgemalgi.

"Afganistan on nüüd kindlasti hoopis teistsugune maa kui ta oli enne, ta ei ole enam ebastabiilsust ja terrorismi eksportiv maa," märkis Rõivas.

Kaitseminister Sven Mikser andis Estcon-16 kaitseväelastele üle rahvusvahelistes sõjalistes operatsioonides osalemise medali. Eile langetati Afganistanis, Camp Bastioni sõjaväebaasis pidulikult Eesti lipp, mis tähistas Eesti kaitseväe jaoks pikaajalise operatsiooni lõppu.