Peaminister Taavi Rõivase sõnul on Euroopa Liidule olulisim leida vastused tänastele põletavatele probleemidele nagu ränne, tööpuudus ning Euroopa julgeolek. "Peame ümber mõtestama Euroopa Liidu koha maailmas ja katsume koos parandada Euroopa majanduse tulevikuväljavaateid," märkis Rõivas.

Kohtumistel Taani peaministri ja parlamendi esimehega arutati samuti võimalusi Eesti ja Taani majanduskoostöö uuele tasemele viimiseks. Nimelt on Taani üks olulisemaid eksportpartnereid ning välisinvestoreid Eestis.

Peaminister Rõivas tutvustas oma Taani kolleegile Eesti kogemust avaliku sektori e-teenuste vallas ning kutsus Taanit Soome eeskujul ühinema Eesti andmevahetusplatvormi X-tee, mis võiks märkimisväärselt hoogustada majandussuhteid kahe riigi vahel.

"Me ei peaks aga piirduma üksnes koostööga üksikute riikide vahel, vaid seisma selle eest, et andmete vaba liikumine saaks Euroopa Liidu viiendaks vabaduseks," rõhutas Rõivas.

"Eesti on kasvanud teadmistepõhiseks innovatsiooni ja arendustegevuse keskuseks. Julgustan taanlasi kasutama paindlikkust ja uuendusmeelsust, mida Eesti ärikeskkond ja digitaalsed lahendused võimaldavad. Seda, et meie tegevusel on jumet kinnitab näiteks Nordea ja DNB panga hiljutine otsus luua pankade ühinemisel sündiv peakorter Eestis," sõnas Rõivas.

NATO Euroopa liitlased peavad panustama riigikaitsesse rohkem ressursse ning me ei peaks keskenduma lühiajalistele kuludele, vaid pikaajalistele hüvedele.
Taavi Rõivas

Lisaks majandussuhetele ja Euroopa Liidu teemadele rääkis peaminister Rõivas Taani peaministri ja parlamendi esimehega julgeolekualasest pikaajalisest koostööst. Peaminister rõhutas, et kaitsekulude hoidmine vähemalt kahel protsendil SKP-st on tähtis. "NATO Euroopa liitlased peavad panustama riigikaitsesse rohkem ressursse ning me ei peaks keskenduma lühiajalistele kuludele, vaid pikaajalistele hüvedele," sõnas Rõivas.

Rõivas märkis, et Taani annab olulise panuse NATO kollektiivkaitsesse, sealhulgas oli Taani esimene riik, kes panustas NATO õhuturbemissiooni Ämaris.

Rõivas lisas, et Eesti ja Taani edasine kaitsetöö on oluline ning ühine väljaõppemissioon Iraagis aitab sellele kaasa. Lisaks tänase peasminister Taani peaministrit ning parlamendi esimeest otsuse eest panustada Eestisse paigutatavasse NATO lahinggruppi.

Peaminister Rõivas esines hommikul Kopenhaagenis Taani Tööstuskoja äriseminaril sõnavõtuga, milles tutvustas Eesti e-riigi kogemusi.

Peaministrit saadab visiidil äridelegatsioon, kuhu kuulub 31 ettevõtet. Äridelegatsiooni visiit on ette valmistatud koostöös EASiga.