Rõivas rääkis, et Silicon Valleyks ehk Ränioruks kutsutud paigas, mis on maailma infotehnoloogiatööstuse üks keskus, pole häbeneda, et Eesti on kõige digitaalsem riik ja meil on iduettevõtteid rahvaarvu arvestades kõige rohkem.

"Meie majandus on üks kiiremini kasvanuid. Nüüd on siia saabunud meie kõigi aegade suurim äridelegatsioon," kõneles Rõivas. "Meie asi on aidata Eesti ettevõtetel hakkama saada – siit leiab klientuuri ja finantseerijaid."

Poliitilises plaanis lisas Rõivas, et Ameerika ühendriigid on Eesti väga oluline liitlane ja märkis, et kokkusaamisel on plaanis rääkida julgeolekust ja majandusest. "Julgeolek prevaleerib sel käigul," sõnas ta.

Rõivas ütles, et töötab selle nimel, et Eesti ei kaotaks oma kodakondsusest neid lapsi, kes sünnivad välismaal. "Kui vaadata 10–15 aastat ettepoole, peab Eesti olema paremini kaitstud kui praegu, ka ühiskonna sisemise sidususe mõttes. Eesti elatustase peab siis olema Soomele oluliselt lähemal," kõneles peaminister.

Põhja-Californias Saratoga ühel viinamäel The Mountain Winery’s tervitas pühapäeva loojangu ajal Eesti äripiknikule saabujaid Andrus Viirg, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) Ameerika esindaja.

Viirg kõneles kohtumistest kui erilisest hetkest Eesti tutvustamisel. Ta märkis, et esmaspäev oli ülimalt tähenduslik päev, mil esimestele ameeriklastele, Steve Jurvetsonile ja Tim Draperile anti e-residentsuse ID-kaardid. Alates oktoobrist, kui e-residentsuse avaldusi vastu võtma hakati, on seda taotlenud üle 12 000 inimese, kellest enamus on ameerikased.

Esmaspäevasele Eesti äriseminarile Silicon Valleys oli end kirja pannud üle 200 inimese. Viirg ütles ka, et kui ta 2007. aastal tööle asus, siis Eesti maffiat Ameerikas veel polnud - see on Eesti iduettevõtete kogukonna koodnimetus.

"Aga möödunud ajaga on meie Eesti kogukond muutunud elujõuliseks. Siin tegutseb praegu 10 Eesti iduettevõtet, lisaks on ligemale 150 eestlast tööl Ameerika ettevõtetes juhtide või spetsialistidena," loetles Viirg. "Põhjamaadega - Soome, Rootsi, Taaniga on meil oma ühendus Silicon Vikings."

Indrek Tammeaid, Tartu Ülikooli rektori innovatsiooninõunik, arutles äripiknikul, et Eesti akadeemiline personal peaks olema rohkem osa globaalsest sotsiaalsest maailmast. "See annaks Eesti teadusele suuremat tunnustust olukorras, kus lihtsaid lahendusi enam ei ole ning seda, kus on latt, ei saa enam ise määrata. Lati asetavad globaalne olukord ja arengusuund," kõneles Tammeaid.

Tema sõnul pole ka enam seda, et "üks suurus mahub kõigile" - teadussiirdes on otsitud pikalt ainult üht lahendust, aga see enam ei kehti. "Nüüd räägitakse kompetentsusest – see on teadmised, oskused ja kvalifikatsioon praktilises kontekstis kokku," rääkis Tammeaid.

Tema sõnul nõuab muutus, et pead üha enam olema pädev juba ka järgmiseteks astmeteks. "Kui oled ebakompetentne oma valdkonna praktikates, kaotad akadeemiliselt oma rolli. Ei saa akadeemiliselt töötada valdkonnas, milles sa ei ole praktikuna ise osalenud. Täna on reaalselt iga keerukam töö mingi probleemi või vajaduse lahendus," ütles Tammeaid.

30-aastane IT-guru Lauri Väin oli tulnud äripiknikule oma sõpradega kokku saama. Ta on töötanud siin 10 aastat Skype’s. Alguses oli 47 töötajat, nüüdseks on kasvanud töötajate hulk 50 korda. Alles nüüd tunnistab ta, et on aega tutvuda California lennundus- ja tehnoloogiamuuseumidega.

Detsembripäev on lühike ka Põhja-Californias, enne kella 17 on päike loojas ja mäeahelike vaheline org sirab linnatuledes. Eestlaste sõidukite rivi hakkab kella 20 ajal mööda kitsast kurvilist mägiteed täiskuu valgel viinamäelt alla looklema.

Eestlaste käimassolev visiit on uus tasand Eesti ühiskonnas sellegi poolest, et algatus tuli Californias tegutsevatelt Eesti äri- ja teadusmeestelt.

Eesti delegatsioon oli pühapäeval San Franciscosse lennu järel sõitnud bussiga 80 km lõunasse Santa Clara orgu. Restoranis ootasid Eesti lipukestega valge linaga lauad.

Pidusöögi menüüs olid kana, kala, veiselihapalad. Laudade ümber istus ja sagis lapsi, kel oli silmnähtavalt mõnus.

Ametlikus valitsusdelegatsioonis on 16 liiget, peaministrit saatvas äridelegatsioonis 44 esindajat. Kutsutud ka kohalikud nii eesti kui muust soost Eesti sõbrad. Kokku oli Eesti äripiknikul umbes 130 külalist.