"Valitsuse jaoks tähtsaimate poliitiliste otsuste sidumine usaldusküsimustega on lääne demokraatias küllalt tavapärane. Valitsustel pole mõtet ametis olla kui selle peamistel poliitilistel taotlustel puudub parlamendienamuse toetus," ütles Rõivas Delfile.

"Antud juhul aitas see ka demokraatlikule debatile kaasa - 40 tunni sisutute vaheaegade võtmise asemel toimus parlamendis ligi 11 tundi küsimustele vastamist ja debatti," lisas Rõivas.

Hiljuti avalikuks tulnud kolme reformierakondlase kriitilist kirja ja teiste sisekriitikute olemasolu kommenteerides ütles aga Rõivas, et sisekriitikud on iga organisatsiooni tervisele vajalik. "Debati lõpptulemustest räägib hääletustulemus - kõik valitsusliidu saadikud hääletasid valitsuse poliitika poolt," lisas Rõivas.

President Toomas Hendrik Ilves ütles eile Eesti Päevalehele, et opositsioonile peab jääma võimalus kasutada kõiki parlamentaarsele riigile kohaseid vahendeid enda seisukohtade tutvustamiseks ja kaitsmiseks.

„Seaduseelnõude arutelu riigikogus, kui valitsus sidus nende vastuvõtmise usaldushääletusega, ei olnud demokraatliku parlamentaarse riigikorra vääriline käik,“ kommenteeris president Toomas Hendrik Ilves küsimusi maksuseaduste muutmise viisi üle.

Ilvese sõnul on ta pettunud, et nüüd mil meil pole õigustuseks ei majanduskriisi ega mingeid muid erakorralisi asjaolusid, tuleb tal samu sõnu korrata. „Kaitsen jätkuvalt põhimõtet, et opositsioonile peab jääma võimalus kasutada kõiki parlamentaarsele riigile kohaseid vahendeid enda seisukohtade tutvustamiseks ja kaitsmiseks,“ rõhutas Ilves. „Valitsuserakondade soov muuta enda valimislubadused kiiresti seaduseks ei saa olla õigustuseks kärpida tuntavalt parlamentaarset debatti.“

Samas möönis Ilves, et presidendi otsus seadus välja kuulutada või jätta see välja kuulutamata saab põhineda ainult sellel, kas seadus on põhiseadusega kooskõlas või mitte.

Delfi kirjutas ka hiljuti, et enne Reformierakonna parlamendile pakutud nn kobarhääletust oli väga tõenäoline, et kui kõiki maksumuudatusi hakatakse ükshaaval hääletama, tabab Taavi Rõivase valitsust mitu tagasilööki. Selle üheks ja kõige kindlamaks märgiks oli kolme reformierakondlase kriitiline kiri erakonnakaaslastele.